Prvi rezultati raziskave: Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju

  • UR
  • četrtek, 30. junij 2011
(Foto: Shutterstock)

Nagnjeni k tveganim vedenjem

Jeseni bo izšla publikacija mednarodne raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC), ki prinaša nove podatke o zdravju in vedenjih, povezanih z zdravjem slovenskih 11-, 13- in 15- letnikov, znani pa so že prvi preliminarni podatki. V raziskavi, ki pod pokroviteljstvom Svetovne zdravstvene organizacije poteka vsake štiri leta, je sodelovalo 43 držav iz Evrope in Amerike, med njimi tretjič tudi Slovenija.

Desetina mladostnikov ni zadovoljna

Mladi imajo svoje navade in način razumevanja sveta, zdravja in vedenj, povezanih z zdravjem in dobrim počutjem, ki je lahko povsem drugačno kot pri odraslih. Zato v okviru svoje raziskave preverjajo tudi njihovo razumevanje ter doživljanje zdravja in dobrega počutja. »Vsaj ena desetina mladostnikov svoje zdravje ocenjuje kot slabo in redno občuti določene težave, kot so nespečnost, nervoza, razdražljivost, glavobol, občutki potlačenosti, bolečine v križu, bolečine v želodcu, in ni zadovoljna s svojim življenjem,« je povedala nacionalna koordinatorica raziskave Helena Jeriček Klanšček z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) in dodala: »Približno 30 odstotkov mladostnikov je v zadnjem letu doživljalo občutke depresije«.

Premalo gibanja, preveč sladkanih jedi in pijač

Malo več kot desetina mladostnikov je na dieti ali pa počno karkoli, da bi shujšali, medtem ko se 48 odstotkom mladostnikom zdi njihova teža ravno pravšnja. »Zaskrbljujoče je, da priporočila glede rednega (dnevnega) uživanja sadja dosega le 40 odstotkov mladostnikov, zelenjave 25 odstotkov mladostnikov, ostali pa pojedo premalo sadja in zelenjave dnevno,« je dejala Helena Jeriček Klanšček in nadaljevala: »Poleg tega mladostniki še vedno izpuščajo zajtrk, med tednom redno vsak dan zajtrkuje zgolj 44 odstotkov vseh otrok in mladostnikov, medtem ko jih nikoli ne zajtrkuje kar 31 odstotkov.« Smernice, ki svetujejo redko uživanje s sladkorjem bogatih živil, to je največ enkrat tedensko uživanje, dosega le dobra desetina, kar pomeni, da večina mladostnikov uživa preveč sladkarij in sladkanih pijač. Velika večina mladostnikov je tudi premalo telesno dejavna, saj jih priporočila glede redne telesne dejavnosti dosega le 20 odstotkov.


Nagnjeni k tveganim vedenjem

Skoraj 30 odstotkov mladostnikov je v življenju že pokadilo vsaj eno cigareto, cigaro ali pipo, največ med 15-letniki, malo manj kot desetina mladostnikov je v času anketiranja redno kadilo, ponovno največ med 15-letniki. Že vsaj dvakrat je bilo pijanih skoraj ena petina mladostnikov, 12 odstotkov mladostnikov pa alkohol uživa tedensko. »Približno 14 odstotkov mladostnikov se je v zadnjih dvanajstih mesecih pretepalo vsaj trikrat, malo manj kot desetina mladostnikov je najmanj dvakrat v preteklih nekaj mesecih pred anketiranjem v šoli trpinčilo nekoga drugega, kar je izredno zaskrbljujoče,« je povedala Helena Jeriček Klanšček. O kajenju marihuane in spolnih odnosih smo spraševali le 15-letnike. Ugotavljamo, da je skoraj četrtina 15-letnikov v življenju že  poskusilo kaditi marihuano, da jih je desetina kadilo marihuano v zadnjih 30-ih dneh pred anketiranjem in da jih je 28,5 odstotkov že imelo spolne odnose.
Članek se nadaljuje »


Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki