Folna kislina ključna za zdrav razvoj zarodka

prof. dr. Andrew E. Czeizel
prof. dr. Andrew E. Czeizel

Slovenijo je nedavno obiskal eden vodilnih evropskih strokovnjakov za človeško genetiko prof. dr. Andrew E. Czeizel, znan zagovornik preventive prirojenih okvar pri novorojenčkih.

Czeizel je v začetku 70-ih let vodil prvo klinično raziskavo o preprečevanju prirojenih okvar hrbtenice (nevralne cevi) z uporabo multivitaminskih pripravkov s folno kislino, ki so jih dajali nosečnicam zato, da bi še pred spočetjem preprečili okvaro nevralne cevi in drugih prirojenih nepravilnosti. Ker je to še vedno edina tovrstna raziskava in so njene ugotovitve še vedno zelo aktualne, jih je Czeizel predstavil tudi slovenski strokovni javnosti.

Ko ženska ugotovi, da je noseča, je v veliki meri že prepozno za preprečitev najhujših okvar hrbtenice, zato je nujno, da jemlje multivitaminski pripravek s folno kislino že nekaj mesecev pred načrtovano zanositvijo ter prve tri mesece nosečnosti.

Še posebej se priporoča jemanje folne kisline v kombinaciji z multivitamini, saj samo folna kislina zmanjša pojavnost okvare nevralne cevi za približno 70 odstotkov, medtem ko v kombinaciji z multivitamini za več kot 90 odstotkov. Tovrstni pripravki odpravljajo tudi številne druge prirojene napake. Zaradi vseh teh koristi za otroka je ameriško ministrstvo za zdravje že pred leti izdalo priporočilo za jemanje multivitamina s folno kislino, ker pa Evropa glede tega še nekoliko zaostaja, je osveščenost bodočih mamic toliko pomembnejša.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki