Klopni meningoencefalitis ter hepatitis A in B v poletnih mesecih

  • UR
  • torek, 21. junij 2011
(Foto: Shutterstock)

Cepljenja na ZZV Ljubljana bodo potekala med 8. in 19. uro

Začel se je tudi čas poletnih počitnic in turističnih potovanj, ki bo svoj vrhunec doživel v prihodnjih mesecih. Da bi se vsi dopustniki, ki želijo ali potrebujejo zaščito pred nalezljivimi boleznimi, predvsem proti hepatitisu A in B ter klopnemu meningoencefalitisu lahko pravočasno cepili, jim na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, do konca junija 2011 nudimo možnost cepljenja od ponedeljka do četrtka, od 8. do 19. ure. Termin si lahko rezervirajo na telefonski številki (01) 586 39 18.

Varno in zdravo v naravo

V teku pa je tudi preventivna akcija »Varno in zdravo v naravo«, s katero želi Zavod za zdravstvo varstvo Ljubljana promovirati zaščito pred boleznimi, ki jih prenašajo klopi. V sklopu akcije smo tako pripravili zloženko in plakat, ki pojasnjujeta kje se klopi zadržujejo, katera obolenja prenašajo in kako se pred njimi lahko zaščitimo. Klopi v osrednji Sloveniji lahko prenašajo tudi klopni meningoencefalitis. Zdravljenje ob obolenju je le podporno, bolezen lahko pušča trajne posledice. Zato – kot najučinkovitejšo zaščito pred obolenjem - zelo priporočamo cepljenje; še posebej tistim, ki živijo v bližini gozdov, hodijo veliko v naravo - prav tako otrokom, ki se bodo udeležili šole v naravi.


Tvegana potovanja za okužbe

Za slovenske potnike predstavljajo največje tveganje za okužbo potovanja v dežele Afrike, Azije ter srednje in južne Amerike ne glede na trajanje potovanja in pogoje bivanja. Kljub temu, da nas večina meni, da počitnice v letoviščih Turčije, Egipta, Tunizije, Maroka in ostalih priljubljenih destinacijah za kratek oddih, ne predstavljajo tveganja za hepatitis A in ostale nalezljive bolezni, pa dejanski podatki in raziskave kažejo, da temu še zdaleč ni tako.

Glede na dejstvo, da Slovenci daleč največ potujemo predvsem v bližnjo okolico, pa je pomembno poudariti, da okužbo z virusom hepatitisa A tvegamo že pri potovanjih oz. obiskih prijateljev in sorodnikov v BIH, Srbiji, Črni Gori, Makedoniji in Kosovu. Mednarodni strokovnjaki s področja potovalne medicine prištevajo vse prej naštete države bivše Jugoslavije kot tudi Albanijo, Bolgarijo, Romunijo, Moldavijo, Ukrajino, Belorusijo in Rusijo med evropske države, za pot v katere se priporoča preventivno cepljenje proti hepatitisu A.

V manj razvitih predelih sveta se večina prebivalcev okuži v obdobju otroštva ali zgodnje odrasle dobe. V Sloveniji pa se osebe, mlajše od 50 let, v veliki večini z virusom v svojem življenju še niso srečale, zato so še toliko bolj izpostavljeni možnosti okužbe, ko potujejo na zgoraj omenjena območja sveta z višjim oz. visokim tveganjem za okužbo. V  državah zahodne in centralne Evrope se že več kot polovica vseh bolnikov okuži na potovanju. Tveganje je odvisno od kraja in trajanja potovanja ter od bivalnih pogojev, standardov uživanja hrane in pijače ter seveda samih sanitarnih razmer na destinaciji potovanja. In če lahko zmanjšamo tveganje za okužbo s skrbjo za higieno svojih rok, pa na pravilno higieno in ustrezno rokovanje s hrano pri osebah, ki nam na potovanju hrano pripravljajo in postrežejo, žal ne moremo vplivati.

Cepljenje proti hepatitisu A in B

Hepatitis A je najpogostejša bolezen potnikov, proti kateri se lahko zaščitimo s preventivnim cepljenjem. Cepljenje je pravzaprav edini učinkovit ukrep za preprečitev okužbe. Cepivo proti hepatitisu A spada med tako imenovana mrtva cepiva in je zato povsem varno, hkrati pa je to zelo učinkovito cepivo, saj zaščiti praktično vse cepljene osebe že mesec dni po prvem odmerku cepiva.  Po drugem odmerku, ki po 6 mesecih do enega leta sledi prvemu, pa se razvije dolgotrajna zaščita.

Hepatitis B je nalezljiva bolezen,  ki je razširjena po vsem svetu in predstavlja velik javno zdravstveni problem. Bolezen povzroča virus hepatitisa B (VHB), ki živi in se razmnožuje v celicah jeter. Virus se pri okuženi osebi v visokih koncentracijah nahaja v krvi, slini, spermi, vaginalnem izločku, v majhnih količinah pa tudi v urinu, blatu, znoju, solzah in mleku doječe matere. Iz tega sledijo tudi možni načini okužbe.

Čas od okužbe pa do izbruha bolezni je od 4 do 28 tednov. Večina oseb okužbo preboli brez znakov akutnega vnetja. Pri nekaterih lahko poteka okužba brez zdravstvenih težav vse življenje, pri drugih pa se čez leta lahko razvije v akutni ali kronični hepatitis, cirozo in rak jeter. To so lahko vzroki za smrt.
Najučinkovitejše zaščita pred hepatitisom A in B je cepljenje. Za dolgoletno zaščito so potrebni trije odmerki cepiva, dva odmerka v razmaku 4 tednov se priporočata pred potovanjem. Možna je tudi kombinirana zaščita proti hepatitisu A in B. 

V potniški ambulanti ZZV Ljubljana potnik dobi vsa navodila za destinacijo, kamor potuje ter opravi obvezna cepljenja.  S cepljenjem se priporoča začeti vsaj pet ali šest tednov pred odhodom na pot.  Vendar tudi za tiste, ki se odločijo za potovanje v zadnji minuti, ni prepozno za posvet o morebitni  obvezni zaščiti.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki