Novosti pri zdravljenju revmatoidnega artritisa

  • TK
  • petek, 17. junij 2011
(Foto: Dreamstime)

Na začetku meseca je v Londonu potekal EULAR, največji kongres s področja revmatologije. Med novostmi, ki so jih predstavili, je tudi dobra novica za bolnike z revmatoidnim artritisom: napredek, ki ga prinašajo biološka zdravila.

Izsledki predstavljene klinične raziskave ACT-RAY so namreč potrdili, da je zdravljenje z biološkim zdravilom tocilizumab možno tudi brez metotreksata, zdravila, ki ga zelo pogosto uporabljajo pri zdravljenju revmatoidnega artritisa, vendar se pri skoraj 40 odstotkih bolnikov izkaže kot neodzivno oziroma povzroča neželene učinke. Klinična raziskava ACT-RAY je potrdila učinkovitost samostojnega zdravljenja revmatoidnega artritisa s tocilizumabom, ki je primerljivo s kombiniranim zdravljenjem z obema zdraviloma.

Za revmatoidnim artritisom zboli približno en odstotek prebivalstva. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji približno dvajset tisoč bolnikov s to boleznijo. Zbolijo lahko tako otroci kot starejši ljudje, vendar bolezen najpogosteje nastopi v mlajših do srednjih letih. za revmatoidnim artritisom trpi več kot 20 milijonov ljudi po vsem svetu, med njimi pa je trikrat več žensk.

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki