Solze niso seksi

  • NP
  • ponedeljek, 14. januar 2013
(Foto: Shutterstock)

Vsak moški z nekaj izkušnjami ve, da so solze močno žensko orodje. Toda četudi lahko ženska s solzami izvabi kako opravičilo ali priznanje, čustvene solze niso privlačne. V okviru nedavne raziskave, objavljene v reviji Science, so raziskovalci zbirali ženske solze. Nato so moškim dali vonjati prave in umetne solze.

Raziskovalci z inštituta Weizmann so prišli do presenetljivih izsledkov: ko so moški povohali prave solze, jim je močno upadla raven testosterona, fotografije žensk pa so se jim zdele manj spolno privlačne. Pri moških, ki so vonjali umetne solze, ni prišlo do zmanjšanja spolne sle.

Raziskovalci so na osnovi teh rezultatov prišli do sklepa, da ženske solze vsebujejo kemične signale, ki zmanjšujejo moško spolno željo. Solze naj bi vsebovale hormone, povezane s čustvovanjem, kot so dopamin, serotonin in prolaktin. Prolaktin proizvaja hipofiza, in kadar se njegova količina zelo poveča, prispeva k zmanjšanju libida in potence. Pri moškem se koncentracija prolaktina najbolj poveča po spolnem odnosu oziroma po ejakulaciji.