Vzemite si čas za prosti čas

  • NP
  • sobota, 04. junij 2011
(Foto: Shutterstock)

Kar tretjina Američanov ne gre na dopust, je ugotovila raziskava, objavljena na spletni strani expedia.com. Zakaj raje izberejo delo kot prosti čas? Najpogostejši razlog je v prepričanju, da ne bodo mogli nadomestiti dela, ki se nabere med dopustom. Toda oddih ni razvada, saj je za zdravje enako pomemben kot gibanje. Če si vzamemo čas za dopust, zmanjšamo število dni, ki bi jih preživeli na bolniškem dopustu, in povečamo svojo storilnost. Dopust je priložnost za odklop, za to, da zajamemo zrak s polnimi pljuči in spremenimo pogled na okolje, v katerem živimo.

Zato se dopustu preprosto ne smete izogniti. Kako?

1. Načrtujte oddih: Zapišite si, kam in kdaj se boste odpravili, in poskrbite za rezervacijo.

2. Povejte družini: Dopustu se boste veliko težje odpovedali, če boste morali razočarati tudi družinske člane …

3. Vztrajajte: Dopust je del vaše delovne pogodbe – tudi v teh časih.

4. Olajšajte delo šefu in sodelavcem: Dopust načrtujte, sodelavce pa seznanite, kdaj boste odsotni.

5. Ne skoparite: Konec tedna je premalo! Da si odpočijete od stresa, potrebujete dva do tri dni, še dva do tri dneva pa boste potrebovali za nabiranje energije in pripravo na vrnitev v "resnični svet".

6. Obljubite si, da ne boste razmišljali o delu: Pošiljanje elektronske pošte na dopustu ne bi smela biti nuja, kaj šele nekaj, kar od vas pričakujejo. Če morate biti dosegljivi tudi na dopustu, za to določite omejen čas v dnevu.

7. Bodite stvarni: Določite vsa nujna opravila, ki jih morate opraviti pred dopustom, vendar bodite realistični: zagotovo vam prav vsega ne bo uspelo postoriti.

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki