Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Zeleni ponedeljek tudi v Sloveniji

Slovenija se vključuje v svetovno gibanje meatless monday – brezmesni ponedeljek

Z ustanovitvijo društva Zeleni ponedeljek za zdravje ljudi in okolja tudi Slovenija stopa na pot, ki so jo začrtali maja 2009 v Gentu v Belgiji.

Iniciativi, ki poziva ljudi, da vsaj en dan na teden ne jedo mesa, so se kmalu pridružila tudi druga mesta: brazilski Sao Paolo, Tel Aviv v Izraelu, Cape Town v Južnoafriški republiki, pa še druga evropska in ameriška mesta. Lani je temu zgledu sledila Hrvaška, zdaj se pridružuje tudi Slovenija.

Namen Zelenega ponedeljka je pritegniti k uresničitvi zamisli o skrbi za zdravje ljudi in okolja čim večje število posameznikov ter ustanov, kot so šole in vrtci, obrati  javne prehrane, restavracije …  Ob širši podpori medijev in sodelovanju lokalnih in državnih organov se bo tudi Slovenija aktivno vključila v zelo odmevno svetovno gibanje, ki skrbi za posameznika, planet  in prihodnost.

Dobro za zdravje, okolje in živali!

Predsednica društva Zeleni ponedeljek za zdravje ljudi in okolja, Katja Mrzel: “V društvu Zeleni ponedeljek za zdravje ljudi in okolja si prizadevamo varovati zdravje ljudi in ščititi živali ter okolje. Če le en dan v tednu ne jemo mesa, zmanjšamo njegovo porabo za približno 15 odstotkov. S tem koristimo lastnemu zdravju, saj manj mesa pomeni manjše tveganje za pojav srčno – žilnih bolezni, rakavih obolenj, diabetesa in mnogih drugih zdravstvenih težav. Vsaj en vegetarijanski dan v tednu zagotavlja lažje vzdrževanje primerne teže in zmanjšuje pojav debelosti. Če bomo kupovali in uživali manj mesa, bomo zmanjšali naš ogljični odtis (vpliv na okolje).

UNESCO IHE Institute for Water Education – Inštitut za vzgojo o vodi navaja, da je za pridelavo le 1 kg govejega mesa potrebnih  15.500 litrov vode, medtem ko za vzgojo 1 kg jabolk potrebujemo le 700 litrov vode in da človek, ki uživa meso, s svojo prehrano na  leto proizvede toliko toplogrednih plinov, kot jih proizvede avto, ki prevozi približno 4. 500 km, medtem ko jih vegetarijanec  s svojo prehrano proizvede le za približno 500 km.”

Da bi bil prehod na brezmesni dan čim bolj enostaven, bo Društvo Zeleni ponedeljek za zdravje ljudi in okolja vsak petek na svoji spletni strani objavilo brezmesni jedilnik in recepte za naslednji ponedeljek, ki jih sestavlja predsednica društva Katja Mrzel, FITaktiv terapevtka in prehranska svetovalka. Oboje bo posredovano registriranim uporabnikom na elektronski naslov.

Slavni podporniki gibanja

Med podporniki gibanja Meatless Monday – brezmesni ponedeljek so številna zveneča imena, kot so Oprah, Yoko Ono, Gwyneth Paltrow, Kate Moss, Al Gore, Sir Paul McCartney, v Sloveniji pa je  podporo društvu  že na samem začetku izrazil znani vegetarijanec, igralec in režiser, Branko Djurić – Djuro: »Kot dolgoletni vegetarijanec sem se zelo razveselil novice, da se tudi Slovenija vključuje v svetovno gibanje za dan brez mesa. Pozdravljam iniciativo Zeleni ponedeljek, saj ponuja odgovore na vsa morebitna vprašanja o tem, zakaj in kako se lotiti priprave vegetarijanskih jedi za vsaj en brezmesni dan v tednu. Vesel sem, da lahko izrazim svoj glas podpore in pozivam vse prebivalce Republike Slovenije, da se priključijo temu humanemu, ekološkemu gibanju.  Z veseljem pričakujem vedno nove ideje za ponedeljkove recepte.«
 
Več informacij o društvu najdete na njihovi spletni strani zeleniponedeljek.si, lahko pa jim pišete na info@zeleniponedeljek.si.

 



Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

vegetarijanstvo , debelost , slovenija , skrb za okolje , vegetarijanske jedi , brezmesna prehrana

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

26. 05. 2011 22:20:59
Ali je zelenjava v ponedeljek slab obrok?

Zelenjava v ponedeljek, je nekaj, kar ni krop niti voda, je pa bolje kot nič!
Kot raziskovalec škodljivih vplivov na človeka in okolje pa avtor "Biotronika nova veda, iz svojega dolgoletnega raziskovanja raznih vplivov na človeka, sem pri vplivih hrane na človeka spoznal, da pri povprečnem človeku mesna vsakodnevna hrana, prej ali slej prinese telesu težave, enako kot če bi vsakodnevno jedli le zeleno solato, bi sigurno imeli sčasoma težave s ledvicama pa tudi z vnetji zglobov!

Meso pa ima še večji resor težav, čeprav ga neko telo dolgoletno obvladuje, toda prej ali slej se bodo pojavile težave vsaj v enem delu telesa!

Za zdrav način prehrane je predvsem važna različnost prehrane, ki jo prebavni sistem mnogo lažje brez težav prebavlja!

Hrano delimo na štiri osnovne zvrsti prehrane in to so: zemeljski plodovi, zelenjavni plodovi, žita in meso!
Če vse štiri zvrsti prehrane enakomerno tedensko porazdelimo, bo telo normalno brez težav prebavljalo, pod pogojem, da ne bodo posamezne količine obrokov prevelike in ostale pa premajhne!
V ponedeljek brez mesa je pravilna odločitev, ker se po navadi v soboto in nedeljo mesa preobjemo, vendar, bi moral biti zelenjavni dan, vsaj še en dan pred soboto- to je v petek, da se prebavni sistem nekoliko odpočine, da bi se lažje spoprijel velikega dela v soboto in nedeljo, medtem pa bi lahko tudi zelo pravilno odločili, da bi tudi sreda bila nekoliko bolj zelena!
Opozoriti pa moram, da je zelenjava, če je pravilno pripravljena vsaj toliko okusna kot to vaše nenaravno trgovinsko meso!

Zelenjavo, je potrebno pri kuhanju po nekaj minutah vrenja precediti, in kuhati naprej s svežo vodo, da bo s tem zelenjava izgubila značilni smrad in slab okus, ker v prvi vodi takoj po vrenju, se pričenja odvajati iz zelenjave vse tisto najslabše, in nezdravo, kod so razna škropiva in gnojila itd.!
Zelenjavo je najprimerneje servirati odcejeno in začinjeno z na vročem olju spraženimi drobtinami, kot priloga pa se prileže tudi dobre kvalitete praženega krompirja in zeleno solato pa če ste se z vsem potrudili v povezavi z pravem znanjem, boste bolj zadovoljni, kot z mesno prehrano!

Želim vam več uspeha in še dosti sreče pri kuhi!
kajster