Konferenca o korporativni družbeni odgovornosti in filantropiji za Vzhodno Evropo

  • NP
  • sreda, 18. maj 2011
Na konferenci je več kot 90 managerjev, filantropov in socialnih podjetnikov iz 18 držav Vzhodne Evrope razpravljalo o vlogi koorporativne družbene odgovornosti in filantropiji pri spodbujanju inovativnosti, rasti in trajnostnem razvoju.
Na konferenci je več kot 90 managerjev, filantropov in socialnih podjetnikov iz 18 držav Vzhodne Evrope razpravljalo o vlogi koorporativne družbene odgovornosti in filantropiji pri spodbujanju inovativnosti, rasti in trajnostnem razvoju. (Foto: Grega Žunič)

Prvi korak v snovanju evropske mreže za korporativno družbeno odgovornost in filantropijo uspešno zaključen

Na IEDC-Poslovni šoli Bled se je 17. maja zaključila dvodnevna Konferenca o korporativni družbeni odgovornosti in filantropiji za Vzhodno Evropo, ki jo je Studio Moderna organiziral v sodelovanju s partnerskimi družbami in ob podpori Clinton Global Initiative (CGI), fundacije, ki jo je ustanovil nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. 

Na konferenci, katere namen je bil spodbuditi snovanje širše evropske mreže za korporativno družbeno odgovornost in filantropijo, je sodelovalo prek 90 priznanih gostov: poslovnežev, filantropov, socialnih podjetnikov in vodij javnih institucij iz 18 držav, med njimi Robert S. Harisson, direktor Clinton Global Initiative, ter Vlado Divac, nekdanji profesionalni košarkar in ustanovitelj Fundacije Ana in Vlade Divac (HOD). Častni govornik je bil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.


Prek 90 gospodarskih voditeljev (managerjev), filantropov in socialnih podjetnikov iz 18 držav Vzhodne Evrope
(od tega približno četrtina iz Slovenije) je razpravljalo o vlogi korporativne družbene odgovornosti in filantropiji pri spodbujanju inovativnosti, rasti in trajnostnega razvoja v Vzhodni Evropi. Blejska konferenca je potekala kot del širšega evropskega gibanja za korporativno družbeno odgovornost v povezovanju s filantropijo, ki se ustanavlja v letošnjem letu. S podporo organizacije Clinton Global Initiative (CGI) iz ZDA in v sodelovanju s Forum d'Actions Modernités iz Francije se bo do konca maja po vsej Evropi odvilo še devet podobnih srečanj, ki bodo zaključila prvi korak v ustanavljanju učinkovite mreže družbeno odgovornih in filantropskih podjetij širom Evrope.


Za pozitivne spremembe

Glavni organizator konference Sandi Češko, ustanovitelj in direktor Studia Moderne, je dejal, »da gre za prvo
konferenco v sodelovanju s CGI v Srednji in Vzhodni Evropi; bistvo prizadevanj CGI ni denar, ampak ideje in zavezanost za konkretna dejanja, usmerjena v pozitivne spremembe.« Gostiteljica konference prof. dr. Danica Purg, dekanja in direktorica IEDC-Poslovne šole Bled, je poudarila, »da IEDC že od svojega začetka pred 25 leti pripisuje velik pomen družbenim in okoljskim vprašanjem; etika, učenje od umetnosti ter trajnostni razvoj so pomemben sestavni del izobraževanj, od leta 2010 pa je šola tudi sedež Coca-Coline katedre za trajnostni razvoj. IEDC z zanimanjem podpira pobudo Studia Moderne ter skupaj s partnerji sodeluje pri ustanavljanju vseevropske mreže za korporativno družbeno odgovornost, v posebno veselje pa nam je, da je v sklopu konference predstavljena tudi Challenge:Future, največja globalna iniciativa za spodbujanje inovativnega ter do prihodnosti in narave soodgovornega delovanja in ustvarjanja mladih.«


Odgovornost korporacij pri reševanju svetovnih izzivov

Udeleženci konference so nato razpravljali o vlogi nove evropske mreže v svetovni korporativni družbeni
odgovornosti. »Korporacije se morajo zavedati, da imajo pomembno odgovornost v reševanju svetovnih
izzivov. CGI združuje voditelje, ki trdno verjamejo, da je vlaganje v družbeno odgovornost vzvod rasti in razvoja. Od leta 2005 so člani iniciative sklenili več kot 1900 zavez, ocenjenih na 63 milijard dolarjev, ki so že izboljšale življenja več kot 300 milijonom ljudi v 170 državah. Vendar pa finančna sredstva niso najpomembnejša – njihovo največjo izkoriščenost dosežemo šele s povezovanjem v gibanje, ki združuje vizionarske poglede, organizacijska znanja, lokalne organizacije, primerno regulativo in pogoje zaupanja. Veselim se, da bo tudi v Evropi zaživela podobna mreža«, je ob tej priložnosti povedal Robert S. Harrison, direktor organizacije Clinton Global Iniciative, ki jo je leta 2005 ustanovil nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton.

Primeri dobrih praks v Vzhodni Evropi

Cilji evropskega gibanja za korporativno družbeno odgovornost so: krepitev osveščenosti o prispevku Evrope
k doseganju globalnih razvojnih ciljev, izmenjava dobrih praks in aktivno vključevanje v globalne mreže
za družbeno odgovornost, razširitev dosega družbeno odgovornih projektov iz lokalne na evropsko in globalno
raven, spodbuditev mednarodnih partnerstev in doseganje večje podpore dobrim praksam na področju družbene odgovornosti  s strani nacionalnih in evropskih institucij. Gostje so kasneje prisluhnili dobrim praksam korporativne družbene odgovornosti v Evropi, ki so jih predstavili predstavniki družb Deutsche Bank, AstraZeneca, Unicredit in RTL, ter primeru vključevanju mladine v reševanje globalnih izzivov s strani organizacije Challenge:Future.

Ponedeljkov del konference je zaključil častni govornik, predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk,
ki kot skupni imenovalec vseh programov Clinton Global Initiative vidi kombinacijo zdravega dobičkonosnega
motiva in naraščajočih družbenih potreb; vse bolj so pomembne inovacije na področju tehnologije, poslovodenja,
družbene organiziranosti, ki jih vlade lahko izpeljejo le v sodelovanju s poslovnimi skupnostmi, civilnodružbenimi
skupinami in ustvarjalnimi ljudmi z energijo.

Drugi dan konference je minil v duhu socialnega podjetništva

Dr. Maximilian Martin, ustanovitelj organizacije Impact Economy SA, je prisotnim predstavil možnosti socialnega podjetništva v Vzhodni Evropi ter vodil razpravo o izzivih, s katerimi se je soočala Vzhodna Evropa po razpadu komunističnega sistema, in možnih rešitvah v inovativnem socialnem podjetništvu. Veran Matić, predsednik uprave Radia in televizije B92 iz Srbije, je predstavil vlogo medijev v spreminjanju zavedanja o pomembnosti korporativne družbene odgovornosti, Narmina Borisova, direktorica korporativnega razvoja pri ALCON Group iz Rusije, je predstavila trende razvoja korporativne družbene odgovornosti v Rusiji, Stefan Sofyanski, lastnik in direktor podjetja Solar Systems iz Bolgarije, pa je prisotnim predstavil socialno podjetništvo v Bolgariji.

Še korak dlje

»Ponosen sem, da nam je uspelo na enem mestu zbrati toliko izjemnih poslovnežev, socialnih podjetnikov,
vodij javnih institucij ter entuziastov iz Vzhodne Evrope, kateri so naredili ogromno za blagostanje tistih,
ki potrebujejo pomoč, sedaj pa so pripravljeni stopiti še korak dlje. Pripravljeni so združiti svoje znanje, ideje,
delovno energijo in finančno moč za ustvarjanje lepše prihodnosti tistih, ki so upanje v boljše življenje izgubili.
Na poti snovanja evropske mreže za korporativno družbeno odgovornost in filantropijo nas čakata še dva koraka.
 Jeseni se bomo v New Yorku udeležili Clinton Global Iniciative, kjer jim bomo predstavili konkretne ukrepe,
v prihodnje pa bomo nadaljevali s spodbujanjem izmenjav najboljših praks ter čezmejnim sodelovanjem in mreženjem,«  je ob zaključku konference še povedal Sandi Češko, ustanovitelj in direktor Studia Moderne, glavnega organizatorja blejske konference.

V Studiu Moderna že od same ustanovitve podjetja zasledujejo koncept trajnostnega razvoja. Na globalni ravni že dalj časa aktivno sodelujejo s fundacijo Clinton Global Initiative. Tokratni dogodek so organizirali skupaj s partnerji A.T. Kearney, IEDC-Poslovna šola Bled, Impact Economy, KPMG, UniCredit Banka Slovenije in White&Case.

 

Galerija

Na konferenci je več kot 90 managerjev, filantropov in socialnih podjetnikov iz 18 držav Vzhodne Evrope razpravljalo o vlogi koorporativne družbene odgovornosti in filantropiji pri spodbujanju inovativnosti, rasti in trajnostnem razvoju. Grega Žunič

Častni govornik konference je bil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Grega Žunič

Konferenco je podprla organizacija Clinton Global Initiative. Grega Žunič

Glavni organizator konference Sandi Češko, ustanovitelj in direktor podjetja Studio Moderna, je bil ponosen, da se je na konferenci zbralo toliko izjemnih poslovnežev, socialnih podjetnikov, vodij javnih institucij ter entuziastov, ki so že ogromno naredili za blagostanje pomoči potrebnih, pripravljeni pa so stopiti še korak dlje: združiti svoje znanje, ideje, energijo in finančno pomoč za lepšo prihodnost tistih, ki so upanje v boljše življenje izgubili. Grega Žunič

Konference se je udeležil tudi Branko Đurić, režiser in igralec.

Kot primer dobre prakse so na konferenci predstavili tudi dobrodelni sklad Ane in Vlada Divaca, nekdanjega profesionalnega košarkaša, ki pomaga reševati družbene probleme v Srbiji. Grega Žunič

Gostiteljica konference prof. dr. Danica Purg, dekanja in direktorica IEDC-Poslovne šole Bled. Grega Žunič

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki