Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Slovenska revmatologija. Bomo bolniki morali na zdravljenje v tujino?

Odprto pismo – vprašanja odgovornim

V Delu smo v torek, 19. 4. 2011, lahko prebrali članek Milene Zupanič z naslovom »UKC Ljubljana: čakajoč na revmatologa leto ali več«. V njem je avtorica opozorila na problematiko čakalnih vrst v zdravstvu, ki so na Kliničnem oddelku za revmatologijo v UKC Ljubljana glede na novi pravilnik o dopustnih čakalnih dobah absolutno predolge  - povprečno več kot eno leto.
Absurdno je, da se čakalne dobe v revmatologiji ne zmanjšujejo – še več, tudi ni pričakovati, da se kmalu bodo. Številni revmatiki tako nimamo zagotovljene pravočasne obravnave, za kar pa po našem mnenju niso krivi zdravniki revmatologi, temveč neprilagodljivost zdravstvenega sistema.

Bolniki omenjeno problematiko na lastni koži občutimo skoraj vsakodnevno, zato k omenjenemu članku dodajamo svoje mnenje in pozivamo pristojne inštitucije, da se aktivno vključijo v reševanje te problematike in predstavijo kratkoročne in dolgoročne rešitve, ki bodo usmerjene v reševanje te konkretne problematike.

In kaj nas moti? Tako kot pristojni na Kliničnem oddelku za revmatologijo v UKC Ljubljana tudi mi bolniki že nekaj let opozarjamo na premajhno število revmatologov in predolge čakalne dobe (tako za prvi kot za kontrolni pregled). Po zadnjih ocenah je v Sloveniji obolelih za vnetno revmatično boleznijo okoli 20.000, v celi državi pa je na voljo le 20  specialistov revmatologov! Naše izkušnje potrjujejo, da dolge čakalne vrste niso posledica njihove slabe organiziranosti ali nedela, temveč dejstva, da so preobremenjeni in da jih je premalo! Bolnike nas to resno skrbi.

Skrbi nas zato, ker vemo, da sta zgodnja diagnostika in hiter začetek zdravljenja ključna za dolgoročno prognozo bolnika z vnetno revmatično boleznijo. Kdo je odgovoren in kakšni so bili sistemski ukrepi vodstva UKCL in UKCM, da bi skrajšali čakalno dobo in jo približali ostalim čakalnim dobam v okviru Interne klinike? Na spletnih straneh UKCL smo zasledili, da je znotraj Interne klinike razlika v čakalnih dobah za prvi pregled pri specialistu od 7 dni na KO za hipertenzijo do 335 dni na KO za revmatologijo. Žal tudi 335 dni ni pravi podatek, saj moramo bolniki na prvi pregled čakati 13 mesecev. Samo še na KO za endokrinologijo je čakalna doba daljša 300 dni, drugače pa je čakalna doba za ostale specialiste krajša (od 7 do 180 dni).  Zelo podobno je v UKCM kjer je čakalna doba za prvi pregled pri revmatologu 390 dni, za ostale specialiste znotraj Interne klinike pa praviloma manj od 28 do 212 dni.  

Moti nas tudi krčenje obsega dela – programa in sredstev za revmatologijo, kar v bistvu pomeni, da se bodo čakalne dobe še podaljšale. Sprašujemo vas ali se morda vodstvu UKCL oz. ZZZS zdijo čakalne dobe za prvi pregled pri revmatologu premalo dolge? Popolnoma se strinjamo z navedbami prof. dr. Matije Tomšiča, predstojnika kliničnega oddelka za revmatologijo v UKC Ljubljana, da se sodobni pristop k zdravljenju revmatizma bistveno razlikuje od tistega pred 15 leti ali več. Zgodnje diagnosticiranje, intenzivno zdravljenje in redno spremljanje bolnikov so ključnega pomena za večjo kakovost njihovega življenja in zaviranje napredovanja bolezni. Na ta način danes lahko že uspešno preprečimo trajno invalidnost revmatičnih bolnikov v prihodnosti! Na tem področju velja posebej izpostaviti skrb za otroke, ki so oboleli za vnetno revmatično boleznijo..
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

revma , revmatizem , revmatične bolezni , revmatoidni artritis , kronična vnetna revmatična bolezen , ukcl , odprto pismo

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

21. 05. 2011 21:38:29
Revma in vse revmatične obolelosti-bolezni!

Medicina odkrito prizna, da nepozna vzroka nastajanja te bolezni pa se lahko vprašamo, kaj lahko bolje "zdravijo" v tujini kot pri nas, če je medicina kot svetovna znanost, seznanjena z vsemi spoznanji naprednih raziskav teh področji!

Skratka medicina ne zna zdraviti revmatičnih obolenj, temveč le lajša bolečine te bolezni, medtem ko bolezen ne glede na medicinske posege, vztrajno gre naprej!

Kot avtor raziskave: "Biotronika nova veda", vam od tu lahko le povem, da revmatične bolezni povzroča negativno sevanje, ki je največkrat naravnega ali pa tudi ioniziranega sevanja (elektromagnetno sevanje), od elektro aparatov, varčnih žarnic, elektro vodov itd.

Če hočete ozdraviti morate prvo odpraviti izvor te bolezni, ki izvira v škodljivem sevanju, nato pa je potrebno telo še očistiti negativnih energij tolikokrat, da bo telo konstantno v nevtralni energiji, medtem pa se bo telo tudi samo ozdravilo brez zdravil!

Pa moj lep pozdrav!

Več: http://sites.google.com/site/biotronikanovaveda/
14. 08. 2011 01:11:55
Iskren odgovor na številna vprašanja zakaj primanjkuje zdravnikov je ta, da so vpisni pogoji na Medicinskih fakultetah v Sloveniji absolutno previsoki. Poznam kar nekja ljudi (med katerimi sem tudi sama), ki jih medicina zelo zanima in veseli, vendar nimajo pogojev za vpis. Odličen uspeh in z odliko opravljena matura nista dovolj. Imeti moraš skoraj maksimalno število točk, kar je po mojem mnenju bedarija. naj dvignejo vpisne pogoje na pedagoških fakultetah, če je pedagogov v sloveniji toliko viška in spustijo vpisne pogoje na medicini ipd.. Vendar ker je naša lepa državica komplet zafurana, je odgovornim očitno že tako jasne stvari težko razumeti. Škoda, ker dvomim da se bodo stvari spremenile same od sebe. Potrebno je trg dela raziskati in prirediti šolstvo- vpisna mesta in kriterije za vpis glede na potrebe po določenih poklicih na trgu dela. Ne pa da se v šolstvu uvaja milijon sprememb vsako leto, le te pa so načeloma nepomembne. Se strinjate?