Manj invazivna metoda operacije zloma hrbtenice

  • NP
  • petek, 13. maj 2011
(Foto: Dreamstime)

Pred nekaj dnevi so na Kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) prvič operirali pacienta z nestabilnim zlomom ledvene hrbtenice z novo manj invazivno metodo. Pri tej metodi ni potrebno opraviti večjega reza in odmakniti mišic, ampak se skozi več manjših rezov vstavi osteosintetski material v hrbtenico, pri tem pa se mišice le minimalno razmakne. S tem se zmanjša izguba krvi med operacijo, zmanjša poškodba mišic, skrajša potek operacije in zmanjša tudi bolečine po operaciji.Gre za prvi tak poseg v UKCL.

Asist. Miloš Vesel, dr. med., iz KO za travmatologijo, je dejal: «Z minimalno invazivnim operativnim posegom se zmanjša poškodba mišic, kar je pomembno pri nadaljnji rehabilitaciji. Pacient hitreje okreva, bolečine so manjše in možen je hitrejši odpust iz bolnišnice«. Poseg sta opravila asist. Miloš Vesel, dr. med., in Said Al Mawed, dr. med.
Metoda je primerna za nekatere vrste zlomov, pri nekaterih pa je še vedno potrebna klasična operacija. Na  KO za travmatologijo naredijo na leto 200 klasičnih operacij hrbtenice.

Prof. dr. Matjaž Veselko, dr.med., predstojnik KO za travmatologijo, je dejal: »Na našem oddelku obravnavamo akutne poškodbe vseh vrst in vsa popoškodbena stanja. Ustrezamo merilom za travmatološki center najvišjega ranga v svetovnem merilu, saj imamo na razpolago najmodernejše diagnostične možnosti, uporabljamo pa tudi najnovejše metode konservativnega in operativnega zdravljenja.« Na KO za travmatologijo je zaposlenih 32 zdravnikov travmatologov, imamo 199 postelj. V letu 2010 smo hospitalizirali  8 193 bolnikov, v specialističnih ambulantah pa pregledali  128 467 bolnikov.