Odslej partnersko kmetovanje tudi na Štajerskem

(Foto: Diana Anđelić)

Prvo razdeljevanje košaric z ekološkimi pridelki med kmeti in potrošnik, v četrtek, 12. maja 2011

Od jutri naprej bodo lahko potrošniki tudi v Mariboru prišli do ekološko pridelanih živil preko sistema partnerskega kmetovanja v obliki zelenjavnih, sadnih in žitnih košaric.

Prvo razdeljevanje zelenjavnih in žitnih košaric bodo pričeli v četrtek, 12. maja 2011, ob 17.00 uri na dvorišču kmetije Biotikva v Limbušu pri Mariboru (Lackova cesta 267, 2341 Limbuš). Konec maja bodo sodelujoči kmetje še razširili ponudbo zelenjavnih košaric in potrošnikom ponudili tudi sadne košarice.

V društvu ECHo, ki je pobudnik in organizator tega projekta na Štajerskem in v Prekmurju, so zadovoljni s trenutnim odzivom. V partnersko kmetovanje se je vključilo 7 ekoloških kmetij, ki bodo potrošnikom vsak teden zagotavljale zelenjavne, sadne in žitne košarice, hkrati pa bodo potrošnikom ponudili tudi druge izdelke iz ekološki pridelave in predelave: namaze, sokove, marmelade, kruh, jajca, meso in mlečne izdelke. Za nakup ekoloških živil v okviru partnerskega kmetovanja pa se je odločilo 34 potrošnikov. Gre za prvi poskus tovrstnega načina prodaje med ekološkimi kmeti in potrošniki brez posrednikov v tem delu Slovenije. S tem projektom želijo v društvu predvsem spodbujati razvoj ekološkega kmetovanja med kmetovalci ter podpreti ekološke kmetovalce.

Kaj je partnersko kmetovanje?

Partnersko kmetovanje je v Sloveniji novost povezovanja med kmeti in potrošniki. V svetu so se razširili različni modeli (CSA - Community Supported Agriculture), ki pa imajo skupni imenovalec: spodbujajo lokalnost, trajnostno in etično potrošništvo s posebnim poudarkom na solidarnosti manjših kmetov, ki kmetujejo brez sintetičnih gnojil in
škropiv. Po navadi gre za enega kmeta ali skupino kmetov, ki prodajajo svoj pridelek 20 do 30 odjemalcem. Kmet se pred setveno sezono pogovori s potrošniki o njihovih željah, dogovorijo se za jasna pravila, nato kmet zaseje površino ter oskrbuje pridelke po tehnologiji in predpisih ekološke pridelave. Pridelki, ki so zrasli na dogovorjeni površini, se tedensko razdelijo med potrošnike.

Ko se potrošniki odločijo za sodelovanje, se vsak teden na dogovorjeni dan, uro in lokacijo dobijo s kmetom in ostalimi potrošniki ter prevzamejo košarico. Med seboj lahko pridelke in izdelke tudi menjajo. Tako kmet zalaga svoje potrošnike vsak teden skozi vse leto z ekološkimi živili, ki so resnično sveži, transportna pot od njive do krožnika pa je zelo kratka. Tako je potrošnik natančno seznanjen s tem, kdo zanj prideluje hrano, kje in na kakšen način. Potrošniki v okviru tega sodelovanja prejmejo visok kakovostna ekološka živila, kmetu pa je omogočeno dostojno življenje.

Več informacij:
motovilec.si
pesticidi.net
partnerskokmetovanje.siTina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki