Vročinski oblivi zaradi menopavze lahko trajajo tudi več kot deset let

(Foto: Jupiterimages)

Vročinski oblivi, ki so pogosti pred menopavzo in po njej, lahko trajajo celo več kot deset let, je ugotovila nedavna ameriška študija, objavljena v reviji Obstetrics and Gynecology. Raziskava je ugotovila še, da bodo pri ženskah, ki so se jim vročinski oblivi začeli že v začetni fazi menopavze, trajali dalj časa, v primerjavi s tistimi ženskami, ki jih na začetku menopavze niso občutile.

Vročinski oblivi so sicer zelo pogost simptom, ki spremlja menopavzo, in bolj kot ne neprijetna nadloga. Raziskava, ki je 13 let preučevala 400 žensk med 30. in 40. letom starosti, je ugotovila, da se ta simptom menopavze pojavi veliko prej, kot so sprva domnevali. 55 žensk, vključenih v raziskavo, v 13 letih ni doživelo niti enega vročinskega obliva, 259 žensk pa je doživelo srednje blage do hude vročinski valove najmanj enkrat na leto v času potekanja raziskave. Oblivi pri teh ženskah so trajali v povprečju 11 let in pol.

Do te raziskave se je predvidevalo, da vročinski oblivi trajajo običajno 4 do 5 let, šele sedaj, ko so jih vzeli pod drobnogled, pa se je pokazalo, da trajajo dalj časa. Izsledki raziskave bodo zagotovo spodbudili k iskanju različnih metod za blaženje vročinskih valov.

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki