Slovenski dan boja proti melanomu bo v soboto, 14. maja

  • UR
  • sreda, 20. april 2011
(Foto: Dreamstime)

Poznate znamenja na svoji koži?

Slovenija se tudi letos pridružuje panevropskemu projektu EUROMELANOMA DAY, katerega glavni cilj je osveščanje o pomembnosti zgodnjega odkrivanja melanoma. Združenje slovenskih dermatovenerologov se v sodelovanju z dermokozmetično znamko La Roche-Posay že četrto leto zapored pridružuje projektu, v okviru katerega so v minulih treh letih opravili 1053 brezplačnih preventivnih pregledov in pri tem odkrili 6 histopatološko potrjenih malignih melanomov. Slovenski DAN BOJA PROTI MELANOMU bo letos potekal v soboto, 14. maja.

Preventivna pobuda za zgodnje odkrivanje melanoma EUROMELANOMA DAY se je začela v Belgiji leta 1999 in se je v dvanajstih letih razširila v 29 držav preko vse celine, od Švedske na severu, Malte in Cipra na jugu ter Irske na zahodu in Rusije na vzhodu. Iniciativo za projekt je prevzela evropska mreža dermatologov pod vodstvom Evropske akademije za dermatologijo in venerologijo (EADV), ki en dan v letu prostovoljno opravljajo brezplačne preventivne preglede. Slovenski dermatologi so se projektu pridružili pred štirimi leti.

Letos Združenje slovenskih dermatovenerologov in dermokozmetična znamka La Roche-Posay pripravljata DAN BOJA PROTI MELANOMU v soboto, 14. maja. Več informacij o Dnevu boja proti melanomu, raku kože vključno z melanomom, pravilnem samopregledovanju kože in primerni zaščiti pred sončnimi žarki ter o sami preventivni pobudi lahko najdete na spletni strani melanoma-day.com/si. Snovalci projekta si želijo, da bi bila skrb za kožo, redno samopregledovanje znamenj in sprememb na koži sicer stalna praksa ljudi skozi vse leto, pravočasno odkritje melanoma je namreč bistvenega pomena za uspešno zdravljenje. Poznate znamenja na svoji koži? Vaša koža je vaša prihodnost.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki