Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Državni presejalni program za rak dojk DORA

V letu 2010 slikanih skoraj 10.000 žensk, odkritih 67 rakov

V letu 2010 je bilo v okviru državnega presejalnega programa za raka dojk DORA na presejalno mamografijo vabljenih 11.716 žensk, slikanja se jih je udeležilo 9.974, kar predstavlja 85,13-odstotno udeležbo, so sporočili 11. marca iz Onkološkega inštituta Ljubljana. Med slikanimi ženskami so pri 67 ženskah odkrili raka dojk.

Rezultati v skladu s pričakovanji in smernicami

Mag. Makismilijan Kadivec, dr. med., vodja programa DORA: ''Dosedanji rezultati programa DORA so v skladu s pričakovanji in zahtevami EU smernic. Z visoko udeležbo smo zadovoljni, saj vemo, da želeno zmanjšanje umrljivosti za rakom dojk v presejani populaciji za 25–30 % lahko dosežemo le, če se vabilu odzove 70 odstotkov vabljenih žensk.''

Slikanje v mobilnih enotah

Konec marca se bo mobilna enota iz Trbovelj premaknila v Kamnik, kamor bo na slikanje povabljenih približno 10.000 žensk iz Osrednjeslovenske regije. Program DORA, ki se je aprila 2008 začel v stacionarni enoti na Onkološkem inštitutu Ljubljana, je v letu 2010 pričel s slikanjem tudi v mobilnih enotah. Maja se je pričelo slikanje v mobilni enoti v Ljubljani, kamor so bile vabljene ženske iz Mestne občine Ljubljana, možnost slikanja pa so imele tudi ženske iz Osrednjeslovenske regije. Junija pa se je nato v mobilni enoti v Trbovljah pričelo slikanje žensk iz statistične regije Zasavje. Od 1. 6. 2010 do 31. 12. 2010 je bilo v mobilno enoto v Trbovljah na presejalno slikanje vabljenih 3.365 žensk, slikanja se jih je udeležilo 2.252, kar predstavlja 67-odstotno udeležbo. Med slikanimi ženskami je bilo odkritih 10 rakov.

Mag. Maksimilijan Kadivec, dr. med.: Z doseženo udeležbo žensk v Zasavski regiji smo zadovoljni, saj gre za uvajanje presejalnega programa v to regijo. Poleg tega pa v bolnišnici Trbovlje deluje center za bolezni dojk, ki slika določeno število žensk vsako leto. V letu 2011 bomo ženske, ki se niso slikale v okviru programa DORA v letu 2010 zaradi že opravljenega slikanja v njihovem centru, vabili na slikanje v stacionarno enoto na OI, v letu 2012 pa bomo v Zasavju ponovno postavili mobilno enoto za slikanje drugega kroga.''

Konec marca 2011 se bo mobilna enota iz Zasavske regije premaknila v Osrednjeslovensko oziroma iz Trbovelj v Kamnik. Na slikanje bo povabljenih približno 10.000 žensk iz občin Kamnik, Domžale, Trzin, Mengeš, Vodice in Komenda. Mag. Maksimilijan Kadivec: ''V letu 2011 lahko program DORA na presejalno mamografijo povabi 30.000 žensk, kar ob 80-odstotni udeležbi pomeni, da bo slikanih 24.000 žensk ter seveda opravljena vsa potrebna nadaljnja diagnostika in zdravljenje. Ta plan bomo lahko dosegli ob takojšnji nabavi nekatere dodatne opreme, novih mobilnih enot glede na zastavljene cilje centraliziranega presejalnega programa za raka dojk ter zaposlitvi določenega števila novih radiologov in radioloških inženirjev in drugega potrebnega kadra v presejalno-diagnostičnem centru OI.''

Dolgotrajen proces

Strokovni direktor OI prof. dr. Janez Žgajnar, dr. med.: ''Ugotavljamo, da se tudi v Sloveniji potrjujejo izkušnje iz tujine, da je uvedba programa na ravni cele države zaradi organizacijske in tehnološke zahtevnosti dolgotrajen proces. Kljub temu bomo v letošnjem letu kar za trikrat povečali število vabljenih žensk v program DORA in načrtujemo samo letos slikati vsaj dvakrat toliko žensk kot v vseh letih poteka programa doslej. Upamo, da bomo imeli tudi v prihodnje pogoje, ki bi omogočali hitro širitev programa.''


81,75-odstotna udeležba

Statistika od samega začetka programa do konca leta 2010 sicer kaže visoko udeležbo žensk na povabilo k slikanju v programu DORA. V obdobju od 21. aprila 2008 do 31. decembra 2010 je bilo na presejalno slikanje vabljenih 17.384 žensk, slikanja se jih je udeležilo 14.211, kar predstavlja 81,75-odstotno udeležbo. Med slikanimi ženskami so pri 123 odkrili raka. Višja udeležba v MOL gre v Ljubljani tudi na račun preusmerjanja žensk starosti od 50 do 69 let iz Centra za bolezni dojk ZD Ljubljana Center v program DORA.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

rak , rak dojk , mamografija , presejalni program , dora

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

14. 03. 2011 14:22:39
Menim da je zelo koristno, da si lahko ženske dajo preslikati svoje dojke, da se prepričajo o zdravju le teh, medtem pa bi bilo še bolj koristno,odkrivanja vzroka nastanka raka na dojkah!
Po najnovejših rezultatih 18 - letnih raziskav, je ugotovljeno, da rak nastane zaradi negativne energije ki ga pri ga povzročajo nerci s svojimi stranskimi križnimi šivi!
Sedaj se že dobijo modrci brez šivov,kar bi bila lahko prva stopnja zdravljenja, da se s tem odpravi vzrok nastanka raka!

Modna oblačila in zdravje?

Ljudje radi kupujejo nekaj posebnega, ne glede na ceno, predvsem samo, da je modno!

Malo ljudi pa zna kupiti tisto s čimer se dobro počuti pa kljub temu niti ne ve, da se dobro počutje obrestuje z boljšim zdravjem, medtem pa je obratno, če se slabo počutiš, si kmalu tudi nekako izčrpan in če se to večkrat ponavlja se pričnejo tudi posamezne zdravstvene težave!

Ne bi tu razglašal katera znamka je manj škodljiva ali obratno, ker se bojim pravnih posledic, vendar pa vam na splošno povem, da ženske niso vedele zakaj dobijo največkrat to '"Bulo'" na dojki, ravno iz strani dojke, ravno tam kjer je spoj križnega šiva, ki zelo negativno vpliva, iz česar pa kasneje lahko tudi nastane Rak!

Če že pa občutite kaj trdega na tem mestu, takoj prekinite s modrcem, če pa ga le morate nositi si nabavite modrc brez teh šivov, ki se že kar nekaj časa prodajajo!

Podobno pa je tudi pri moških, ki vse več obolevajo za Prostato, ko tudi njim bitno škoduje na spodnjih hlačah '" šlic'", ki je tak kot je, zelo negativen in močno negativno vpliva na genitalije- nosite ženske hlačke pa bo bolje!

No veliko je tudi drugih nepravilnosti, da bi bilo oblačilo povsem neškodljivo, kar pa se tudi največkrat da pri krojaču popraviti!

Če bi v Muri poznali te zakone in proizvajali neškodljiva oblačila, bi imeli veliko dela za ves svet, kjer še nihče ne zna izdelati oblačila po biotronskih normah!

V upanju , da sem vam le pomagal, vas vse lepo pozdravljam!

Vaš - kajster