Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Ne spreglejte endometrioze!

Če med menstruacijo na novo nastopijo hude bolečine v spodnjem delu trebuha, medenici in križu, prisotne pa so tudi pri spolnih odnosih, gre morda za endometriozo, najpogostejšo bolezen žensk v plodnem obdobju. Ob mednarodnem tednu endometrioze, ki ga prvič zaznamujemo tudi v Sloveniji, strokovnjaki opozarjajo, da je ta bolezen prepogosto spregledana. Razlogi za to so nezadostno poznavanje bolezni, podcenjevanja težav bolnic, neustrezni diagnostični postopki, prepozno prepoznavanje – od začetka težav do diagnoze utegne miniti celo deset let – in neustrezno zdravljenje.
Vzrok za endometriozo, bolezen, pri kateri se tkivo, podobno maternični sluznici, pojavi zunaj maternične votline, še ni pojasnjen, najbrž pa gre za preplet imunoloških, hormonskih in genetskih dejavnikov, a tudi dejavnikov iz okolja, razlaga Vesna Šalamun, dr. med., iz Ginekološke klinike v Ljubljani.

Obstajajo tri oblike te bolezni, in sicer na jajčniku, peritonealna in globoka endometrioza, pri kateri nastanejo ciste čokoladne barve, napolnjene s tekočino, ki se lahko nalepijo na različne organe in povzročajo bolečine, posledica pa je lahko celo neplodnost.

Endometriozo najbolje odkrivata natančna anamneza (zgodovina bolezni) in klinični pregled, pravi doc. dr. Martina Ribič-Pucelj, dr. med., iz Ginekološke klinike. Vaginalni ultrazvok namreč pokaže samo rjave ciste na jajčniku in danki, ne pa tudi drugje. Diagnozo potrdi laparoskopija, ki je obenem najučinkovitejši terapevtski postopek, pri katerem cisto brez rezanja trebušne votline tudi odstranijo, pravi doc. dr. Ribič Pucelj. Kljub operativni odstranitvi lahko pride do ponovitve bolezni, najpogosteje na jajčniku. Idealnega zdravljenja, ki bi bolezen dokončno odpravilo, še ni, mogoče pa je omiliti bolečino, ohraniti oziroma ozdraviti plodnost ter preprečevati ponovitev bolezni.

Endometriozo zdravijo tudi z zdravili, denimo s hormonskimi tabletami, ki posnemajo nastop menopavze in lahko pomagajo pri hormonsko pogojeni bolezni. Žal tovrstno zdravljenje povzroči tudi težave, značilne za menopavzo, kot so izguba kostne mase, navali vročine, suha nožnica in druge. Od novembra 2010 je v Sloveniji na voljo novo zdravilo z edino indikacijo endometrioza, ki ne vpliva na kostno gostoto in presnovo maščob ter je primerno za dolgotrajno jemanje.

Kljub temu zdravljenje z zdravili ni nadomestilo za kirurško zdravljenje, ki je prva izbira, vendar pa učinkovito preprečuje ponovitev bolezni. Zdravljenje s hormonskimi zdravili je neprimerno za ženske, ki želijo zanositi, je še opozorila doc. dr. Ribič Pucelj.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

boleča menstruacija , menstruacija , endometrioza , laparoskopija , hormonsko zdravljenje

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.