Očistimo Posočje 2011 – prostovoljci znova združeno v boj proti odpadkom

  • UR
  • nedelja, 06. marec 2011
(Foto: Diana Anđelić)

26. marec od 9. do 14. ure

Letos bodo tri občine Zgornjega Posočja po zgledu lanske akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! združene pripravile prostovoljsko čistilno akcijo Očistimo Posočje 2011. Namen akcije ni samo čiščenje okolice, ampak tudi ozaveščanje, zato bodo v času pred akcijo izvedli tudi niz predavanj o ravnanju z odpadki. Prostovoljci bodo čistili okolico Kobarida, Tolmina in Bovca, sodelovanje pa so že potrdile lokalne osnovne šole, vrtci, vse tri občine, komunale in lokalna društva. Akcija bo potekala 26. marca od 9. do 14. ure, v primeru slabega vremena, pa bo prestavljena na 2. april.

Da kljub številčnosti čistilnih akcij v spomladanskem času te ne dosežejo svojega namena, vedno znova ugotavljajo v organizacijah, ki se že leta tudi v Posočju trudijo z organizacijo lokalnih čistilnih akcij. Zato so se letos občine Bovec, Kobarid in Tolmin odločile storiti korak dlje in se povezale ter tako dokazale, da gre razvoj civilne družbe v smeri povezovanja, kar zagotavlja večjo odmevnost in tudi učinkovitost njenih prizadevanj. Letos v akciji Očistimo Posočje 2011 divjih odlagališč ne bodo čistili, ampak se bodo osredotočili predvsem na razpršene komunalne odpadke po posameznih krajh, na sprehajalne poti in bregove rek. Odpadke v vodotokih bodo pobirali za to usposobljeni prostovoljci – kajakaši, raftarji, ribiči in potapljači.

Prostovoljci bodo odpadke ločevali po navodilih za ločevanje, ki jih bodo prejeli od koordinatorjev pred začetkom čiščenja. Udeleženci se bodo zbrali 26. marca ob 9. uri na zbirnih mestih, ki jih bodo v tednu pred akcijo določili koordinatorji. Zbirna mesta bodo objavljena na javnih mestih v vseh občinah, na njihovih spletnih straneh in v javnih občilih. Vsi udeleženci bodo dobili tudi raznobarvne vrečke za ločeno zbiranje odpadkov, rokavice pa vsak prinese s seboj. Organizatorji svetujejo močnejše rokavice iz tekstila, ojačanega z gumo oziroma nitrilom, ali usnjene rokavice. Za malico bo poskrbljeno, za varnost pa bo vsakdo moral poskrbeti sam.

K akciji Očistimo Posočje 2011 so prireditelji v treh posoških občinah povabili tudi osnovne šole in vrtce. Otroci bodo poleg čiščenja na dan akcije na ekoloških tržnicah predstavili svoje izdelke na temo ločevanja odpadkov in ekologije. V sodelovanju s Komunalo Tolmin bodo v času pred akcijo po posameznih krajevnih skupnostih na delavnicah spregovorili o pomenu ločevanja odpadkov. Namen delavnic bo ozaveščanje o pomenu ločevanja odpadkov in sodelovanja vseh občanov pri takšnih čistilnih akcijah, s čimer bodo hkrati krepili pomen prostovoljstva. Termini bodo kmalu objavljeni na spletnih straneh občine Bovec, Kobarid, Tolmin in Turistične zveze Gornjega Posočja (TZGP).

Dodatne informacije:

OBČINA BOVEC
Filip Horvat Nataša Bartol
T: 031 628 794 T: 041 938 484
E: filip horvat@ocistimo.si