Zdravniki brez meja

Zdravniki brez meja (franc. Médecins sans Frontières in krajše MSF) je največja svetovna mednarodna humanitarna organizacija zdravnikov, ki nudi nujno medicinsko pomoč ogroženim prebivalcem po celem svetu. Posebej so specializirani za nudenje pomoči v kriznih situacijah ter v nevarnih in občutljivih območjih. Prostovoljci MSF se odpravljajo na posebne misije v še tako odročne kraje po svetu, da bi nudili pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo takrat, ko jo potrebujejo. Za svoje delo je MSF, ki vsako leto oskrbi 9 milijonov bolnih in pomoči potrebnih ljudi, leta 1999 prejela Nobelovo nagrado za mir.

Na območjih, kjer več kot 2500 prostovoljcev MSF, vedno sodelujejo z več kot 20.000 lokalnimi zdravstvenimi in drugimi delavci. Med strokovnim osebjem MSF so zdravniki, medicinske sestre, psihologi, psihiatri, babice, organizatorji, finančni kontrolorji, prevajalci, vozniki in mnogi drugi. Njihov cilj je pomagati žrtvam konfliktov in pacientom, ki jim drugi ne morejo pomagati. Organizacija pomaga žrtvam naravnih nesreč, oboroženih sporov in epidemij ne glede na njihovo etnično, politično in versko pripadnost.

Poleg opravljanja svojih misij v izrednih razmerah sodeluje v različnih programih za obnovo zdravstvenih sistemov, ki sledi po kriznih razmerah ali sporih, pomagajo pa tudi pripadnikom manjšin ali migrantom v razvitih državah. S posebnimi programi se borijo proti "pozabljenim boleznim", kot so spalna bolezen, malarija, tuberkuloza ali HIV/aids. Pomemben del njihovega delovanja pa je usmerjen tudi v odpravljanje podhranjenosti. Izvajajo tako humanitarno kot zdravstveno pomoč ter hkrati osveščajo o kriznih razmerah področij, kjer delujejo.

40 let delovanja

Letošnji december bodo praznovali že 40-letnico delovanja. V 70. letih sta se dve skupini zdravnikov v Franciji ustanovili Médecins sans Frontières, ko sta bili priča genocidu med civilno vojno v Nigeriji (tedanji Biafri) in posledicam poplav v vzhodnem Pakistanu (današnjem Bangladešu). Danes delujejo v več kot 80 državah po svetu, od Armenije do Zimbabveja, svojo neodvisnost pri nudenju pomoči pa si zagotavljajo predvsem s privatnimi donacijami, ki predstavljajo 90 odstotkov njihovih finančnih virov, ponekod tudi 100 odstotkov (npr. v Avstriji). Na ta način zagotavljajo vsem enak dostop do svoje humanitarne pomoči.


Osveščanje

Uradi Zdravnikov brez meja so vsepovsod po svetu, omogočajo organiziranje srečanj za posameznike in skupine, ki hočejo govoriti v svojih domačih skupnostih. MSF tudi postavlja razstave, od časa do časa pa izdaja publikacije, namenjene osveščanju. Od četrtka, 3. marca do 31. marca si lahko v Ljubljani ogledate razstavo MSF in fotoagencije VII o podhranjenosti v galeriji Kresija, na Stritarjevi ulici 6 v Ljubljani. S svojo akcijo Sestradani za pozornost (angl. Starved for Attention) oz. skušajo osveščati, da približno 195 milijonov otrok, starih manj kot pet let, trpi zaradi posledic podhranjenosti. 90 odstotkov teh otrok živi v podsaharski Afriki in Južni Aziji. Dejstvo je, da podhranjenost pripomore k prezgodnji smrti otrok, saj njihov imunski sistem ni dovolj odporen, da bi premagal običajne bolezni. Ker starši otrokom iz teh področij ne morejo zagotoviti dovolj hranilne hrane, MSF skuša pomagati s pripravljenimi dodatki. Samo leta 2009 je MSF pomagala 250.000 otrokom v 34 različnih državah.


V MSF tudi slovenski zdravniki

Glavna predstavništva MSF so v Avstraliji, Avstriji, Belgiji, Kanadi, na Danskem, Nizozemskem, Japonskem, Švedskem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, Hongkongu, Italiji, Švici, Združenem kraljestvu in ZDA. Svojo mednarodno pisarno imajo v Ženevi. Čeprav V Sloveniji MSF nima svojega predstavništva, so se jim na njihovih misijah pridružili tudi slovenski zdravniki. O svojih spominih na misije sta spregovorila tudi Anja Štemberger, dr. med., spec. družinske medicine, in Danijel Bešič Loredan, dr. med., spec. ortoped. Bešič Loredan, ki je sicer zaposlen v bolnišnici Valdoltra, je odšel na enomesečno misijo v Nigerijo, kjer v travmatološkem centru operiral skupaj še z dvema kirurgoma. Na dan so opravili približno deset operacij, delali pa so od jutra do večera šest dni v tednu, včasih tudi še celo noč.

»Če smo imeli srečo,« je povedal dr. Bešič Loredan, »smo imeli v nedeljo po viziti prost dan.« Operirali so poškodbe okončin, kosti, pa tudi trebuha, od tega je bilo dve tretjini poškodb posledic spopadov med etničnimi skupinami, dve tretjini pa prometnih nesreč. V tem delu Nigerije, v katerem ni belcev, je veliko spopadov med in nasilja. MSF jih je poučila o vseh varnostnih ukrepih, ki se jih je potrebno držati. Vsak dan so se v bolnišnico odpravili po drugi poti, da bi se izognili možnosti ugrabitve. »Vsi prostovoljci, ki se priključijo Zdravnikom brez meja na različnih misijah, se poučijo o nevarnosti, ves čas se morajo držati varnostnih navodil, še vedno pa lahko kadarkoli odstopijo iz misije – če se ne počutijo več varne,« je povedal dr. Bešič Loredan, ki za konec še dodaja, da se bo MSF zagotovo še priključil, ves čas je na razpolago za nujno dvotedensko misijo. In s to nepozabno izkušnjo je odrasel kot zdravnik.

Splošni zdravniki pri MSF odpotujejo na daljše misije. Anja Štemberger je pol leta preživela na Filipinih, kjer je delala na področju primarnega zdravstva za ženske in podhranjene otroke. MSF je tam vzpostavila več klinik na različnih konfliktnih območjih, kjer so pomagali notranje razseljenim osebam – teh je več kot 600.000 – ki  so zaradi spopadov ostalo skoraj brez vsega in potrebovali tudi zdravniško pomoč. Štembergerjeva je delala na področju primarnega zdravstva za ženske in podhranjene otroke.

Dr. Bešič Loredan upa, da bi tudi med slovenskimi zdravniki lahko zgradili večje jedro prostovoljcev MSF, ki nenehno išče zdravnike pa tudi druge strokovnjake, ki so pripravljeni deliti svoj čas in svoje sposobnosti za pomoč ljudi v stiski. Več informacij in kontakti so na voljo na uradni spletni strani MSF msf.at.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki