Akcija ozaveščanja o skrbi za zdravje prostate v Ljubljani

  • NP
  • ponedeljek, 31. januar 2011
(Foto: Dreamstime)

V Ljubljani bo v soboto, 5. februarja v nakupovalnem središču Citypark na ogled petmetrski model prostate, katerega namen je povečati stopnjo ozaveščenosti o zdravju in boleznih prostate. Tabuje o prostati vam bodo pomagali odpraviti absolventi medicine. Model bo v Cityparku na ogled celo soboto med 9. in 19. uro. 

Gre za petmetrski model prostate, katerega namen je povečati stopnjo ozaveščenosti o zdravju in boleznih prostate, saj podatki Združenja urologov Slovenije (ZUS) kažejo, da je stopnja ozaveščenosti pri nas nizka, stopnja obolevanja pa relativno visoka. Po petdesetem letu se namreč pri več kot polovici moških pojavijo težave s povečano prostato.

Simptomi, ki spremljajo te težave (pogosto mokrenje, težavno mokrenje, počasno in nepopolno praznjenje mehurja, slab in prekinjen curek urina, težave s potenco, pogosta vnetja sečil) zahtevajo pregled pri osebnem zdravniku ali urologu v celotnem življenjskem obdobju zrelega moškega. Zdravstveno stanje prostate v mlajših letih ima določen vpliv na razvoj bolezni prostate v starejših letih, kot sta benigna hiperplazija prostate in rak prostate, ki sta v Sloveniji v porastu.

Vabljeni na ogled poučnega modela prostate. Vsi obiskovalci modela bodo dobili tudi možnost, da izpolnijo diagnostični vprašalnik za lažjo identifikacijo simptomov obolenj prostate. Ogled modela je strokovno voden.