V UKCL ob tednu boja proti raku materničnega vratu opozarjajo na preventivne preglede

  • UR
  • ponedeljek, 24. januar 2011
(Foto: Grega Žunič)

Ob tednu boja proti raku materničnega vratu, ki ga obeležujemo ta teden, vas želijo tudi na KO za ginekologijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) opozoriti na pomen preventivnih pregledov. S pravočasnim brisom materničnega vratu zdravih žensk lahko namreč odkrijemo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu. Te oblike sprememb lahko povsem pozdravimo z manjšimi operativnimi posegi, ki ne zahtevajo odstranitve maternice. To so konizacija z električno zanko (LLETZ) in klasična konizacija ter radikalna vaginalna trahelektomija. Slednjo operacijo, poleg 8 centrov po svetu, izvaja samo še Ginekološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Bolnice lahko po teh operacijah kasneje zanosijo in rodijo. Njihovo preživetje  je odlično.

Rakaste spremembe materničnega vratu, ki so odkrite šele v višjih stadijih bolezni, pa zahtevajo radikalno odstranitev maternice in/ali obsevanje. Verjetnost preživetja se manjša z razširjenostjo bolezni.

»Dekle naj pride na prvi pregled in odvzem brisa materničnega vratu v starosti 20 let oziroma 3 leta po začetku spolnih odnosov in nato naslednje leto še enkrat. Če sta ta prva brisa dobra, je potrebno brise ponavljati na 3 leta ali po presoji ginekologa tudi prej. Zadnji preventivni bris materničnega vratu se vzame v starosti 70 let,« svetuje as. dr. Leon Meglič, dr. med., vodja skupnih medicinskih služb Ginekološke klinike UKCL.

Dispanzer za ženske Ginekološke klinike nudi možnost ženskam, da si za izbranega ginekologa opredelijo med zdravniki specialisti Ginekološke klinike. V dispanzerju aktivno vabijo ženske na preventivni odvzem brisa.V letu 2010 se je vabilu Ginekološke klinike odzvalo 78,3% povabljenk, kar je velik dosežek in znak zaupanja v naše delo.

»Razumeti pa moramo, da z brisom le iščemo bolezen v najzgodnejših oblikah. Učinkovito jo lahko preprečimo le s cepljenjem proti virusu HPV, ki povzroča predrakaste in rakaste spremembe materničnega vratu. Državni program omogoča cepljenje vsem našim deklicam v 6. razredu osnovne šole. Cepljenje priporočamo tudi dekletom starejšim od 12 let, ki tega cepljenja niso opravile in ženskam do 45. leta starosti, ki menijo, da bodo v življenju srečale novega spolnega partnerja ali pa sedanjemu ne zaupajo,« dodaja as. dr. Leon Meglič.