Povečano število otrok in odraslih z respiratornimi obolenji

  • UR
  • sobota, 08. januar 2011
(Foto: Shutterstock)

Že novembra lanskega leta so v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana opozarjali na povečano število obolelih otrok, ki imajo težave z bronhiolitisom, ki ga povzroča respiratorno sincicijski virus (RSV). Na otroških oddelkih Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja  ter na Pediatrični kliniki se stanje ne umirja. Tudi nova gripa (virus H1N1) je v rahlem porastu,  trenutno je hospitaliziranih pet ljudi. 

Dr. Tatjana Mrvič, dr. med., specialistka pediatrije s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, je povedala: »Govorimo o okužbi dihal, zaradi katere vsako zimo zdravimo v naši bolnišnici veliko majhnih otrok, zlasti tistih, ki so mlajši od enega leta. Se pa v začetku letošnjega leta tudi povečuje število obolelih ljudi, ki imajo kronično bolezen pljuč oziroma srca.«
 

Nova gripa

Pojavljajo se tudi že začetki nove gripe (virus H1N1), vendar po besedah dr. Mrvičeve še ni potrebno pretirane zaskrbljenosti, pri hospitaliziranih pacientih tudi ni nikakršnih zapletov. Letošnja sezona teh okužb se je pričela zelo zgodaj, tako da pričakujejo zlasti v naslednjih dveh mesecih več obolelih. Ker gre za virusno okužbo, ni na razpolago specifičnih zdravil. Otroci lahko dobijo le simptomatsko terapijo, veliko jih potrebuje dodatek kisika, najbolj bolni pa se zdravijo v enoti za intenzivno terapijo.


Preventiva

Zelo pomembna v preprečevanju okužb je preventiva. Zlasti to velja za dojenčke, mlajše od enega leta, nedonošenčke in otroke ter odrasle, ki imajo kronične bolezni srca ali pljuč. Pri  otrocih je lahko potek bolezni težji in večkrat potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Še vedno priporočamo, naj se ljudje ne zadržujejo v zaprtih prostorih, kot na primer v velikih nakupovalnih centrih, na množičnih prireditvah… Priporočljivo je, da zelo pazimo na osebno higieno rok. Pa tudi prosimo vse, naj prihajajo na obiske v UKC Ljubljana k svojim sorodnikom zdravi, največ eden do dva, in otroke naj raje pustijo doma.

Dr. Mrvičeva še posebej poudarja, da je še vedno čas, da se tako otroci kot odrasli cepijo proti novi gripi, saj cepivo prične učinkovati že čez en teden. Cepijo se lahko na vseh enotah Zavodov za zdravstveno varstvo in Inštitutu za varovanje zdravja.

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki