Ličenje po novoletni zabavi

(Foto: Shutterstock)

O novoletnih zabavah, primernem ličenju in obleki je bilo že veliko napisanega. Vse lepo in prav, slovesno oblečeni in naličeni se prepustite rajanju do jutranjih ur. Toda tokrat bomo segli nekoliko naprej - ogledali si bomo, kako dan po novoletnem rajanju prebroditi mačka in čimprej priti do svežine in energije.

V silvestrski noči, ki jo preživimo na zabavi, navadno zaužijemo veliko težke hrane in alkohola. Temu se pridruži še pomanjkanje spanja, vse to pa se pozna na koži in razpoloženju. Alkohol ima diuretično delovanje, zato boste v najdaljši noči, če se seveda ne boste odrekli alkoholu, izgubili veliko tekočine.

Voda pred spanjem

Znaki dehidracije so podobni kot pri mačku, ki sledi prekrokani noči, zato, preden ležete spat, popijte čimveč vode, da boste nadomestili izgubljeno tekočino. Poleg tega izključite centralno ogrevanje; spalnica ne sme biti pretopla, saj bi tako izgubili dodatno tekočino in se prebudili še bolj utrujeni.

Če ste popili toliko alkohola, da ga organizem ne more takoj izločiti, se boste počutili opiti še dolgo po tem, ko se boste prebudili. Odprite okna, nadihajte se svežega zraka in se oprhajte: začnite s toplo vodo, nato se izmenično prhajte z mrzlo in s toplo vodo, prhanje pa končajte z mlačno vodo. Takšno prhanje bo pospešilo krvni obtok. Uporabite lahko tudi osvežilni gel za prhanje (limona, meta, evkaliptus).

Jutranja masaža, sprehod in sadje

Morda se boste spopadali z glavobolom. Lase umijte z mentolovim šamponom ali pa navadnemu šamponu dodajte nekaj kapljic mentolovega olja. Zmasirajte lasišče; mentolovo olje bo pospešilo krvni obtok, počutili se boste sveže. Z masažo glave boste omilili glavobol.

Prisilite se k jutranjemu sprehodu; že četrt ure hitre hoje v naravi bo spodbudilo presnovo. Privoščite si zajtrk - začnite s svežim sadjem (zaradi zaužitega alkohola še kako potrebujete vitamine), nadaljujte pa z žitaricami in nemastnim mlekom. Če imate mačka, je idealen nizkokaloričen obrok. Izogibajte se jedem, ki vsebujejo veliko sladkorja. Za piko na i se odišavite z lahko, svežo dišavo, ki bo izboljšala razpoloženje (na primer Shiseido Relaxing fragrance).

Čiščenje kože

Po naporni noči bo koža uvela in utrujena - zaradi premalo spanja, cigaret ali cigaretnega dima, alkohola, ličil ... Prvo pravilo je, da z obraza odstranite ličila - četudi zaspite v obleki in čevljih, poskrbite za čiščenje kože! Tudi če niste kadilka, se bo vpliv cigaretnega dima pokazal na koži. Nikotin in ogljikov monoksid se namreč nabereta na povrhnjici, njuno delovanje bo še posebno močno, če boste zaspali naličeni. Kožo očistite s čistilnim mlekom in tonikom, da bo lahko zadihala. Nato jo sperite s hladno vodo, saj boste s tem omilili uvelost. Obraz lahko tudi skrtačite z mehko ščetko; tako boste pospešili prekrvljenost. Izogibajte se kremam z AHA-kislinami in drugim "močnim" kremam. Uporabite le hidratantno kremo in hladne obkladke.

Marsikatera koža se na prekrokano noč odzove z mozoljčki in drugimi nevšečnostmi. Zato pred spanjem nanesite na obraz debelejšo plast nemastne vitaminske kreme in jo pustite delovati vso noč. Ne pozabite, da se koža obnavlja ponoči, zato lahko čez noč nanesete tudi kremo z retinolom.
Članek se nadaljuje »


Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki