Letos že več kot 100 presaditev organov v UKC Ljubljana

  • UR
  • sreda, 22. december 2010
(Foto: Diana Anđelić)

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so letos opravili presaditev organa več kot 100 bolnikom. V letošnjem letu so v Sloveniji opravili 43 odvzemov organov pri umrlih darovalcih, kar je izjemen uspeh.

Asist. Valentin Sojar, dr. med., koordinator transplantacijske dejavnosti v UKC Ljubljana  je dejal: »Posebna pohvala in zahvala je namenjena vsem neposredno sodelujočim ekipam v transplantacijski dejavnosti, ki s svojim delom in pogosto neizmernem naporom uspešno opravljajo svoje delo. Zavod Slovenija transplant je z delom vseh svojih zaposlenih potrdil nadaljevanje uspešnega dela. Prav tako se je potrebno zahvaliti vsem zaposlenim različnih strok medicine v UKC Ljubljana, ki pri presaditvah organov tudi sodelujejo, Zavodu za transfuzijo in vsem donorskim bolnišnicam.«

Prim. dr. Avsec Letonja, dr. med., direktorica Slovenija transplant, je ob tem dejala: »Svoje čestitke naslavljam še posebej na kolege in sodelavce v Centralni intenzivni terapiji in na Intenzivnem oddelku za nevrološke bolnike UKC Ljubljana ter vsem drugim intenzivnim enotam po Sloveniji, ki so v donorskem programu zelo aktivni, visoko strokovni in učinkoviti. Pohvaliti pa želim tudi ekipo koordinatorjev in vse v ekipi za odvzeme, ki se nesebično trudijo za kordinacijo in odvzeme organov, največkrat v poznih nočnih ali zgodnjih jutranjih urah.»

Ob tem pomembnem dosežku se UKCL želi v imenu hudo bolnih, ki presaditev organa potrebujejo, še prav posebej zahvaliti vsem, ki se v najtežjih trenutkih izgube ljubljene osebe odločijo ZA nesebično darovanje organov po smrti. Brez darovanja ni presaditev.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki