Čaju ne dodajajte mleka

  • TK
  • ponedeljek, 23. februar 2015
(Foto: Jupiterimages)

Številne študije so potrdile blagodejne učinke čaja na zdravje srčno-žilnega sistema, toda študija odkriva, da se njegovo zaščitno delovanje izgublja, če mu dodamo mleko. Za to takšno delovanje mleka so krive beljakovine, imenovane kazeini; te reagirajo s čajem in zmanjšujejo koncentracijo katehinov, flavonoidov v čaju, ki so odgovorni za njegove dejavne učinke proti srčnim boleznim.

Dr. Verena Stangl iz bolnišnice Charite v Berlinu je primerjala podatke študij in ugotovila, da je v Aziji znatno manj srčnih bolezni kot v Veliki Britaniji, zato se ji je zastavilo vprašanje, ali je nemara v dodajanju mleka ključna razlika med Azijo in Anglijo, kjer čaj običajno pijejo z mlekom. V študiji so opazovali 16 zdravih žensk v postmenopavzi, ki so v podobnih okoliščinah pile po pol litra svežega črnega čaja, črni čaj s posnetim mlekom ali kuhano vodo. Znanstveniki so pred in dve uri po uživanju čaja merili funkcijo celic, ki oblagajo brahialno arterijo na podlahti, pri čemer so uporabljali ultrazvok z visoko ločljivostjo.

Ugotovili so, da je črni čaj znatno izboljšal sposobnost sproščanja in širjenja arterij, če pa so čaju dodali mleko, je njegov biološki učinek povsem izginil. Enako so potrdili na dodatnih raziskavah, opravljenih na podganah. Če želite piti čaj zaradi njegovih zdravstvenih učinkov, ga ne pijte z mlekom, opozarja Stanglova.
Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki