UKC Ljubljana zmanjšuje čakalno dobo za pregled otrok na MR

  • NP
  • sobota, 04. december 2010
(Foto: Shutterstock)

Na Kliničnem institutu za radiologijo UKC Ljubljana bodo do novega leta izvajali dodatne preiskave vsako jutro na treh MR-aparatih, kar bo do konca leta odpravilo čakalne dobe za MR-preiskave otrok brez anestezije. Nujne preiskave otrok z MR so bile že do sedaj vedno opravljene takoj, največkrat na isti dan v času dežurne službe, so zapisali v sporočilu za javnost.

1. novembra so imeli na čakalni listi 97 otrok, katerih slikanje z MR ni bilo indicirano kot nujno,  Do konca leta pa so zagotovili dodatne termine in tako bodo opravili dodatnih 84 preiskav z MR brez anestezije, tako da 1. 1. 2011 čakalna doba ne bo presegla enega meseca. Glede MR-preiskav otrok v anesteziji so že izvedli notranje prerazporeditve terminov z diagnostikami ostalih organskih sistemov. Tako so pridobili tri dodatne termine vsako sredo in po enega vsako drugo sredo za otroke v anesteziji. Tako bi uspeli zmanjšati čakalne dobe na normalno raven v 3–4 mesecih.

Do konca oktobra 2010 je bilo v čakalni knjigi (prioritetne liste za dojenčke oziroma otroke do treh let) 57 otrok, ki potrebujejo anestezijo. Od 22. 11. 2010 do danes so opravili osem MR-preiskav v anesteziji, do konca leta bodo opravili še 36 MR-preiskav otrok v anesteziji. To pomeni skupaj 44 MR-preiskav. Če se v letu 2011 število napotitev ne bo povečevalo, čakalna doba za MR-preiskave otrok z anestezijo ne bo presegala enega meseca.
Vsi tisti otroci, ki imajo planirane kontrolne MR-preiskave šele čez pol leta ali eno leto, ne sodijo v kategorijo čakajočih otrok.


Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki