UKC Ljubljana zmanjšuje čakalno dobo za pregled otrok na MR

  • NP
  • sobota, 04. december 2010
(Foto: Shutterstock)

Na Kliničnem institutu za radiologijo UKC Ljubljana bodo do novega leta izvajali dodatne preiskave vsako jutro na treh MR-aparatih, kar bo do konca leta odpravilo čakalne dobe za MR-preiskave otrok brez anestezije. Nujne preiskave otrok z MR so bile že do sedaj vedno opravljene takoj, največkrat na isti dan v času dežurne službe, so zapisali v sporočilu za javnost.

1. novembra so imeli na čakalni listi 97 otrok, katerih slikanje z MR ni bilo indicirano kot nujno,  Do konca leta pa so zagotovili dodatne termine in tako bodo opravili dodatnih 84 preiskav z MR brez anestezije, tako da 1. 1. 2011 čakalna doba ne bo presegla enega meseca. Glede MR-preiskav otrok v anesteziji so že izvedli notranje prerazporeditve terminov z diagnostikami ostalih organskih sistemov. Tako so pridobili tri dodatne termine vsako sredo in po enega vsako drugo sredo za otroke v anesteziji. Tako bi uspeli zmanjšati čakalne dobe na normalno raven v 3–4 mesecih.

Do konca oktobra 2010 je bilo v čakalni knjigi (prioritetne liste za dojenčke oziroma otroke do treh let) 57 otrok, ki potrebujejo anestezijo. Od 22. 11. 2010 do danes so opravili osem MR-preiskav v anesteziji, do konca leta bodo opravili še 36 MR-preiskav otrok v anesteziji. To pomeni skupaj 44 MR-preiskav. Če se v letu 2011 število napotitev ne bo povečevalo, čakalna doba za MR-preiskave otrok z anestezijo ne bo presegala enega meseca.
Vsi tisti otroci, ki imajo planirane kontrolne MR-preiskave šele čez pol leta ali eno leto, ne sodijo v kategorijo čakajočih otrok.


Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki