Simpozij o redkih tumorjih prebavil

  • M.M.K.
  • četrtek, 02. december 2010
(Foto: Dreamstime)

Na nedavnem strokovnem simpoziju Diagnostika in zdravljenje redkih tumorjev prebavil, GIST – NET, ki so ga organizirali KO za gastroenterologijo Interne klinike UKC Ljubljana skupaj s Slovenskim združenjem za gastroenterologijo in hepatologijo, so slovenski strokovnjaki spregovorili o pomenu in najnovejših dognanjih diagnosticiranja in zdravljenja redkih tumorjev prebavil. Poudarili so, da je pri zdravljenju tumorjev nujno sodelovanje različnih medicinskih strokovnjakov, tako gastroenterologov, onkologov, kirurgov, radiologov, patologov ter specialistov nuklearne medicine.

Gastrointestinalne stromalne tumorje (GIST) znajo zanesljivo diagnosticirati šele v zadnjih nekaj letih. Večino, kar 50 do 70 odstotkov, se jih pojavlja v želodcu, ostali se pojavijo v tankem črevesu. Za GIST zbolevajo ljudje med 55 in 65 letom starosti, le redko zanjo zbolijo mlajši od 40 let. Na leto se na milijon prebivalcev pojavi 15 primerov GIST. Ker se GIST v zgodnji fazi večinoma ne opazi, saj majhen GIST povzroča le malo zdravstvenih težav, prav tako se tumor razvija izredno počasi, je večina odkritih tumorjev že večjih in z zasevki.

Najbolj pogosti bolezenski znaki pri tumorjih na želodcu in dvanajstniku so napenjanje v trebuhu, bolečina ali nelagodje, krvavitve v prebavilih, blato je črno ali katranasto blato ter slabost. Večino tumorjev odkrijejo naključno ob nujnih operativnih posegih ali posegih zaradi drugih težav.

Zdravljenje je lahko sestavljeno iz kirurške odstranitve tumorjev in njihovih zasevkov, sistemskega zdravljenja z zdravili, ki zavirajo rast tumorjev in lajšajo simptome, ki jih le-ti povzročajo, kot tudi zdravljenje z najnovejšimi tarčnimi zdravili, ki podaljšujejo čas do napredovanja bolezni. Možno je tudi tarčno obsevanje tumorjev in njihovih zasevkov z radioaktivnimi izotopi, ki pa še ni v celoti uveljavljeno v redni klinični praksi.
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki