Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Koža - zrcalo zdravja

Dermatologi zatrjujejo, da je koža zrcalo zdravja, saj se na njej odražajo znamenja, ki opozarjajo na številne bolezni, tudi na možno okužbo z virusom HIV. Videz in otip kože sta lahko opozorilo za skrite težave, ki zahtevajo zdravniško pomoč. Pogoste težave, kot so ponavljajoče se glivične vaginalne infekcije, so lahko znamenje okužbe s HIV.
Rožnate, rdeče, temno rdeče ali rjave manjše ali večje poškodbe in rane po vsej površini kože lahko opozarjajo na Kaposijev sarkom, ki je sicer redek in se pojavlja pri približno 15 odstotkih primerov HIV-aidsa, najpogosteje pri moških. Nekatere akne pri mladostnicah lahko opozarjajo na ciste na jajčnikih.

Izpuščaji, ki se pokažejo kot mozolji, otekline, bule ali mehurčki, ki so pogosto suhi, luskasti, rdeči in srbeči, lahko opozarjajo na težave z ledvicami, jetri, ščitnico ali celo na Hodgkinsovo bolezen, sladkorno bolezen, vnetje črevesja in podobno. Koža opozarja tudi na različna vnetja, ki so včasih lahko usodna. Nekateri kozmetični preparati, kot so laki za lasje, različni geli in drugi pripomočki, ki prihajajo v stik s kožo, lahko zaradi zapiranja por stanje še poslabšajo. Zato zdravniki odsvetujejo njihovo rabo, zlasti pri močnem soncu oziroma močnem ultravijoličnem obsevanju.


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

sladkorna bolezen , koža , dermatologija , hodgkinova bolezen , cista , glivična obolenja

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.