Zaključek projekta Vrečka na vrečko

  • NP
  • ponedeljek, 29. november 2010

Na zaključni prireditvi, 27. novembra, projekta Vrečka na vrečko, s katerim so od 20. novembra opozarjali na pretirano porabo in nepravilnim ravnanjem s plastičnimi vrečkami in lončki za enkratno uporabo, so partnerji projekta na Kongresnem trgu v Ljubljani razglasili zmagovalnega darovalca plastičnega materiala – to je postal Vrtec Miškolin iz Ljubljane. Slovesno so otvorili razstavo dveh umetniških stvaritev, Lovka na lovce avtorja The Mihe Artnaka ter Ustavimo svetovno prvenstvo v plastičnih lončkih oblikovalskega studia Lukatarine. Skušali so razjasniti fenomen Bagfoota in s tem prisotne osupnili s kruto resnico, ki jo je s humorjem poživil stand-up komedijant Vid Valič.

Po besedah vodje projekta, Urše Dolinšek iz Društva Ekologi brez meja, je akcija presegla vsa pričakovanja, predvsem pri menjavi plastičnih vrečk za vrečke za večkratno uporabo.

V Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov (ETZO) so v okviru projekta Vrečka na vrečko namreč uspeli zbrati štirideset 110-litrskih vreč, polnih plastičnih vrečk, ki so jih na njihove stojnice prinesli številni posamezniki, pri zbiranju materiala pa je sodelovalo tudi 12 vrtcev, 21 osnovnih šol, 4 srednje šole in 3 fakultete. Zbrali so tudi petnajst 110-litrskih vreč, napolnjenih s plastičnimi lončki. V eni vreči je približno 1000 vrečk oziroma 500 lončkov. Skupno se je nabralo približno 40 000 vrečk in 7500 lončkov, ki pa ravno zaradi ogomnega števila niso romale/-i vsi v umetnine, ki so nastale v tem tednu, zato se nam  v bližnji prihodnosti obeta še kakšna nova stvaritev iz zbranega materiala, ki je ostal.
   

Od zbiranja Vrečka na vrečko ...

Po besedah Nataše Zuljan, ene izmed organizatork projekta Vrečka na vrečko, je po številu zbranega materiala najbolj izstopal vrtec Miškolin iz Ljubljane pod vodstvom eko koordinatorke Marinke Svetek. Nagrado za zmagovalno skupino otrok je prispeval Jure Vršnik, ki je zanje oblikoval posebne vrečke za večkratno uporabo.

Ključni del projekta Vrečka na vrečko je bil proces ustvarjanja velikih umetnin iz plastičnih vrečk in lončkov, ki so ga izvajali vizualni umetnik The Miha Artnak in dvojica iz oblikovalskega studia Lukatarina Luka Mancini in Katarina Mrvar.
Galerija