Moški, pazite na svojo prostato!

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med.
prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med. (Foto: Grega Žunič)

"Danes vas bo začela ozaveščati ogromna prostata," so sporočili na  novinarski konferenci ob prvi lokalni akciji ozaveščanja o skrbi za zdravje prostate, kakršne bodo do maja 2011 opravili po vsej Sloveniji. Akcijo s petmetrskim modelom prostate je pripravilo Združenje urologov Slovenije (ZUS), njen namen pa je povečati ozaveščenosti o zdravju in boleznih prostate.

Po podatkih ZUS je pri nas tovrstna ozaveščenost slaba, obolevnost za boleznimi prostate pa razmeroma visoka. Na novinarski konferenci je prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., s Kliničnega oddelka za urologijo UKC Ljubljana poudaril, da je pri boleznih prostate pomembna predvsem preventiva, prim. mag. Igor Bizjak, dr. med., spec. urologije in predstojnik oddelka za urologijo v bolnišnici Celje, pa je k pregledu pri urologu pozval moške vseh starosti. Fascinanten in poučen model prostate se je najprej ustavil na Prešernovem trgu v Ljubljani (19. in 20. novembra), nato pa še na Trgu Svobode v Mariboru (27. novembra). Naslednje leto bo na ogled tudi v vseh drugih večjih slovenskim mestih.

Najpogostejše bolezni prostate so vnetje prostate (prostatitis), ki prizadene predvsem moške v srednjih letih ter benigno povečanje in rak prostate, ki sta bolezni, značilni za moške v poznejši dobi. Vse tri bolezni spremljajo težave pri odvajanju vode. Prav zaradi odsotnosti drugih simptomov so nadvse pomembni preventivni pregledi, pri katerih lahko zdravniki ob pomoči vrednosti beljakovine PSA odkrijejo, ali gre za raka. Pravočasno odkritje bolezni znatno izboljša možnosti za ozdravitev, tako da dandanes urologi v skoraj 80 odstotkih primerov bolezen lokalizirajo. Vrednost PSA torej spada med osnovne kazalnike zdravja, ki bi ga moral poznati vsak moški.


Galerija

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med. Grega Žunič

prim. mag. Igor Bizjak, dr. med. Grega Žunič