Grundtvig delavnica Sreča in zdravje v glini

  • UR
  • sreda, 17. november 2010

Od 8. do 14. novembra 2010 se je v Novem mestu odvijala Grundtvig delavnica Sreča in zdravje v glini, ki je šele druga delavnica te vrste v Sloveniji. Starejši odrasli iz 7 različnih držav so v tem tednu združili prijetno s koristnim: naučili so se oblikovanja uporabnih glinenih izdelkov, spoznali so zdravilne učinke gline ter se srečali s slovenskimi običaji in tradicijo.

Pestra druščina 15 udeležencev iz Latvije, Nemčije, Poljske, Portugalske, Romunije, Turčije in Slovenije je v tednu dni postala skorajda nerazdružljiva. Ustvarjanje je potekalo pod vodstvom oblikovalke Nataše Kokol, ki je udeležence vodila vse od osnovnih zakonitosti oblikovanja do zahtevnejših tehnik glaziranja in dekoriranja. Vrhunec delavnice je bilo žganje pripravljenih izdelkov na prostem na turistični kmetiji Pri Malči na Dvoru, kjer so se udeleženci seznanili s posebno japonsko tehniko Raku.

Da so tovrstne delavnice zanimive tudi za širši krog ljudi, je postalo jasno na četrtkovem srečanju Univerze za tretje življenjsko obdobje v prostorih Razvojno izobraževalnega centra. Na srečanju se je med udeleženci delavnice in radovedno množico obiskovalcev razvila živahna diskusija o izkušnjah in razlogih za evropsko izmenjavo. Katjuša Radinovič, koordinatorka programa Grundtvig na nacionalni agenciji CMEPIUS, pa je odgovorila na vsa vprašanja v zvezi s financiranjem delavnic ter povrnitvijo stroškov prenočitve in prevoza.

Dogajanje v delavnici je popestril tudi obisk Dolenjskega muzeja, kjer so si udeleženci ogledali pestro zbirko keramike na Dolenjskem, na Matjaževi domačiji na Pahi pa so spoznali tipične slovenske običaje ob Martinovanju. Poleg tega so si v podjetju Peči keramika ogledali postopek nastajanja lončenih peči ter v samostanu Stična izvedeli marsikaj novega o zdravilnih učinkih gline in načinih njene uporabe.

S tem se je končal pester teden prijetega druženja, kreativnega ustvarjanja in spoznavanja naše prelepe dežele, kot so se strinjali vsi udeleženci delavnice, ki so se obogateni s to enkratno izkušnjo kar težko razšli.

Galerija
Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki