Merjenje pljučne funkcije ob svetovnem dnevu KOPB

(Foto: Dreamstime)

Letošnje leto je bilo s strani zdravstvenih organizacij proglašeno za Leto pljuč, ker so prav bolezni pljuč v zdravstveni politik mnogih držav zanemarjene. Med njimi pa je bolezen z nenavadnim imenom KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen), ki je kljub veliki razširjenosti še vedno preslabo poznana. Odkrivanje bolezni KOPB je bilo v preteklosti zanemarjeno, saj ni bilo hitro dostopnih metod in primernega zdravljenja.

V zadnjih letih so se razmere spremenile. Poleg zdravil, s katerimi lahko bolnikom olajšamo življenje s KOPB, se je poenostavilo tudi njeno odkrivanje. Bolezen odkrijemo z enostavnim merjenjem pljučne funkcije, ki jo opravite pri zdravniku specialistu pulmologu, pogosto pa lahko že pri vašem osebnem zdravniku.

Več o bolezni si lahko preberete na našem portalu Viva.si, v  Leksikonu bolezni in v člankih o Boleznih dihal ter vprašate za nasvet Vivinega strokovnjaka prim. asist. mag. Nikšo Šegoto, dr. med.

Ob svetovnem dnevu KOPB farmacevtski podjetji Boehringer Ingelheim in Pfizer tokrat že deveto leto zapored organizirata brezplačna merjenja pljučne funkcije, ki jih bodo opravljale izkušene medicinske sestre. Zdravniki, farmacevti in člani Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije pa vam bodo ponudili več informacij o KOPB.

Meritve bodo potekale:

v sredo, 17.11. v Mercator Centru v Šiški: od 9:00 do 13:00 in od 14:00 do 19:00
                                     v Europarku v Mariboru: od 9:00 do 13:00 in od 14:00 do 20:00

četrtek, 25.11. v Mercator Centru Cikava v Novem mestu od 13:00 do 19:00.

KOPB lahko učinkovito obvladamo, zlasti če bolezen odkrijemo na začetni stopnji. Pridite in zadihajte z nami!

Svetovni dan KOPB je vsakoletni dogodek, ki poteka pod pokroviteljstvom GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease).


Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki