Čokolada proti napadom migrene

  • TK
  • sobota, 13. november 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Čokolada ima poleg hedonistične tudi terapevtsko vrednost. Študija je pokazala, da prehrana, bogata s kakavom, preprečuje nevrološka vnetna dogajanja, povezana z nastankom migrene. Za to značilno vrsto glavobola trpi od 10 do 15 odstotkov populacije, od tega dvakrat več žensk kot moških.

Migrena je pogosto omejena na eno polovico glave, napovedujejo pa jo vizualni senzacije, mravljinci v udih in vznemirjenost. Nemalokrat jo spremljajo slabost, bruhanje ter izrazita preobčutljivost na svetlobo in zvoke.

Številni strokovnjaki menijo, da gre vzrok za migreno iskati v obraznem živcu trigeminusu oziroma povečanju ravni beljakovin, ki sodelujejo pri vnetjih, na območju tega živca. Vsakodnevno uživanje kakava zmanjšuje možnost za nastanek vnetnih dogajanj in povišuje raven protivnetnih dejavnikov, s čimer zmanjšuje tveganje za nastanek migrene.

Migrena je pogosto omejena na eno polovico glave, napovedujejo pa jo vizualni senzacije, mravljinci v udih in vznemirjenost. Nemalokrat jo spremljajo slabost, bruhanje ter izrazita preobčutljivost na svetlobo in zvoke.

Številni strokovnjaki menijo, da gre vzrok za migreno iskati v obraznem živcu trigeminusu oziroma povečanju ravni beljakovin, ki sodelujejo pri vnetjih, na območju tega živca. Vsakodnevno uživanje kakava zmanjšuje možnost za nastanek vnetnih dogajanj in povišuje raven protivnetnih dejavnikov, s čimer zmanjšuje tveganje za nastanek migrene.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki