Odmašite nos in zadihajte

  • UR
  • četrtek, 11. november 2010

Zamašen nos je pogosta težava, zlasti v hladnejših dnevih. Če tudi vas pogosto muči ta nadloga, si verjetno želite pomoči, ki bi olajšala dihanje ter zaščitila in navlažila nosno sluznico. Med najstarejše in najučinkovitejše metode, ki povrhu še čisti sluznico in mehča nosno sluz, spada izpiranje s slano vodo. Vsi vemo, kako temeljito si prečistimo nos na morju, ko "vdihnemo" morsko vodo. K sreči je kristalno čisto morsko vodo, ki učinkovito lajša dihanje, mogoče dobiti tudi v obliki pršila.

Resda dihamo tudi skozi usta, vendar je nos naš glavni "zračni filter". Njegovo notranjost namreč obdaja sluznica, ki zrak na poti v pljuča očisti, navlaži in ga ogreje. Nos se zamaši, kadar sluznica oteče in se začne čezmerno izločati sluz, tekočina v nosu pa se kopiči in zastaja.

Dihanje je oteženo tudi v primeru, da je sluznica izsušena in razdražena. Razlogi za to so številni. Najpogosteje nam nos zamaši običajen prehlad, pogosta vzroka pa sta še vnetje obnosnih votlin, po domače vnetje sinusov, ter alergijski rinitis, ki ga povzročajo cvetni in hišni prah, pršice ter mačja in pasja dlaka. Nos se lahko zamaši tudi zaradi temperaturnih sprememb, še posebno na prehodu v hladnejše obdobje.

Dihanje skozi nos je ovirano tudi v primeru, če nosna sluznica izloča premalo sluzi, če je izsušena in razdražena, kar je pogosto posledica bivanja v prostorih z izrazito suhim zrakom (centralno ogrevanje) ali mraza. V takšnem primeru moramo sluznico vlažiti, saj je suha sluznica veliko dovzetnejša za okužbe.

Za odpravljanje zamašenosti nosu in smrkavosti so na voljo različna zdravila, v zadnjem času pa se kot zelo učinkovita pomoč uveljavljajo pršila za izpiranje nosu, tako imenovani naravni dekongestivi. Že naši davni predniki so vedeli, da morska voda zaradi osmoznega delovanja očisti nosno sluznico tako, da sluz utekočini in s tem olajša njeno izločanje, obenem pa preprečuje izsušitev sluznice.

Nosna pršila na naravni osnovi so praviloma brez neželenih učinkov, mineralne snovi in elementi v sledovih pa delujejo neposredno na nosno sluznico ter jo očistijo, zaščitijo in negujejo. Odmašite torej nos po naravni poti in zadihajte s polnimi pljuči.


Galerija
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki