Potiskanje občutkov vodi v bolezen

  • NN
  • torek, 06. maj 2014
(Foto: Dreamstime)

Izražanje občutkov ima lahko pomembno vlogo za dobro zdravje. Večina raziskovalcev se strinja, da količina in kakovost občutkov, ki jih izražamo, lahko poveča ali zmanjša intenzivnost našega subjektivnega občutka in psihološko reakcijo. Ženske so pogosto žrtve psihosomatskih bolezni, medtem ko pri moških negativni občutki trajajo krajši čas in se jih hitreje znebijo. Znanost tudi potrjuje, da zaprte osebe, ki občutkov ne izražajo naglas, pogosteje in bolj obolevajo ter se bolj nagibajo k prebavnim motnjam, katerih kronično naravo le redko pokažejo tudi zdravniški pregledi.

Sindrom eksplozivnega besa ima genetsko zasnovo, številni zdravniki pa so prepričani, da sta zanj kriva kronično nezadovoljstvo in neugotovljena depresija. Tudi dolgotrajen stres lahko povzroči številne telesne težave. Glavoboli, bolezni srca in dihalnih poti ter druge zdravstvene težave so pogosto povezani s psihičnimi stanji.
Ljudje z močno socialno podporo živijo dlje in bolj zdravo kot ljudje, ki so osamljeni. Možnost izražanja občutkov ima pomembno vlogo v razvoju in zaščiti medosebnih odnosov ter vpliva na dobro počutje.

Dandanes pridobiva na veljavi holistični pristop, ki stanje duha in telesa pacienta upošteva kot celoto. Če imate težave z zdravjem, razmislite, ali se za njimi morda ne skriva nerešena čustvena situacija. Naj vas ne bo sram poiskati pomoč psihiatra. Psihiatri lahko z nasveti in podporo pomagajo pri reševanju navidez nerešljivih težav.

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki