Jutranje slabosti posledica nezdrave hrane

  • T.ko
  • četrtek, 11. november 2010
(Foto: Shutterstock)

Jutranja slabost pri nosečnicah bi utegnila biti naravni način, kako se telo bodoče matere varuje pred strupi iz hrane, kaže raziskava, ki so jo opravili na liverpoolski univerzi. Po analiziranju 56 študij iz 21 držav so raziskovalci prišli do sklepa, da je evolucija "programirala" slabost kot zaščitni ukrep pred splavom.

Kaže, da je slabost, ki jo čutijo nosečnice ob misli na posamezne jedi, koristen in preprost, četudi neprijeten način, kako je narava zaščitila zarodek pred nevarnimi snovmi iz hrane in pijač, saj najpomembnejši razvoj poteka prav v prvih treh mesecih nosečnosti, ko več kot 80 odstotkov nosečnic občuti blažjo ali močnejšo jutranjo slabost. Raziskovalci sporočajo ženskam, naj se med nosečnostjo, zlasti v prvih treh mesecih, izogibajo alkoholu, kajenju in mamilom, priporočajo pa uživanje zdrave hrane in dovolj folne kisline.


Jutranja slabost pri nosečnicah bi utegnila biti naravni način, kako se telo bodoče matere varuje pred strupi iz hrane, kaže raziskava, ki so jo opravili na liverpoolski univerzi. Po analiziranju 56 študij iz 21 držav so raziskovalci prišli do sklepa, da je evolucija "programirala" slabost kot zaščitni ukrep pred splavom.

 Kaže, da je slabost, ki jo čutijo nosečnice ob misli na posamezne jedi, koristen in preprost, četudi neprijeten način, kako je narava zaščitila zarodek pred nevarnimi snovmi iz hrane in pijač, saj najpomembnejši razvoj poteka prav v prvih treh mesecih nosečnosti, ko več kot 80 odstotkov nosečnic občuti blažjo ali močnejšo jutranjo slabost. Raziskovalci sporočajo ženskam, naj se med nosečnostjo, zlasti v prvih treh mesecih, izogibajo alkoholu, kajenju in mamilom, priporočajo pa uživanje zdrave hrane in dovolj folne kisline.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki