V novi tiskani Vivi

  • Viva
  • sreda, 03. november 2010

Viva 204/november

V novemberski številki, ki izide v petek, 5. novembra, preberite:

Mišo Alkalaj: Segrevanje podnebja je velika laž

“Zdaj celo vodilni klimatologi priznavajo, da se je segrevanje ozračja ustavilo leta 1995 in da se atmosfera od leta 2002 ohlaja," poudarja Mišo Alkalaj, vodja Centra za mrežno infrastrukturo na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani. Alkalaj s svojimi trditvami, ki jih utemeljuje s številnimi podatki iz znanstvene literature, postavlja pod vprašaj splošno uveljavljeno tezo o globalnem segrevanju in človekovi odgovornosti za podnebne spremembe. "Ne poznam resnih znanstvenikov, ki bi se še diskreditirali s trditvijo, da globalno segrevanje še traja. Seveda pa pri tem vztrajajo številni poklicni okoljevarstveniki, ampak to ni znanost, to je samo propaganda

Je vaš partner poročen s svojo mamo?

Se ob mami svojega partnerja počutite kot tretje kolo, kot da ste vedno na drugem mestu, ona pa je zanj najpomembnejša? Se vam zdi, da ne zna razmišljati s svojo glavo in upošteva le materine želje? Skoraj zagotovo ste se zapletli z maminim sinčkom – z moškim, ki je ujet v nezdrav odnos z materjo in z njo pretirano povezan. Vendar ne obupajte prehitro – tudi za to obstaja rešitev.

V ekskluzivnem intervjuju za Vivo dr. Kenneth M. Adams, uspešni klinični psiholog in terapevt, razkriva, kaj je v ozadju nezdrave povezanosti med materjo in sinom in kako prepoznati moškega, ki mu Kenneth M. Adams pravi mother enmeshed man (MEM). Kot pravi dr. Kenneth M. Adams, ti moški zelo težko uvidijo, da imajo težavo. To navadno opazi ženska, ki vstopi v njegovo življenje. Navezanosti na mater se lahko osvobodi – pri tem pa mu lahko pomaga terapija. Šele takrat, ko bo uvidel, da je pretirano navezan na mamo in prerezal vezi, ki ga vežejo nanjo, bo lahko spoznal sebe, ugotovil, kaj si želi, in zgradil poln odnos z drugo osebo.

Tomo Križnar – svetovni popotnik, pisatelj, človekoljub in borec za mir v Afriki

Tomo Križnar, človek z neizčrpno energijo, vztrajnostjo, neuklonljivim duhom, polnem življenjskega optimizma, je za marsikoga pravi simbol vitalne energije. Od svetovnega popotnika, ki je na kolesu spoznaval svet in drugačne načine bivanja, do prekaljenega borca za preživetje pozabljenih in zatiranih prvinskih ljudstev v Afriki, je njegovo življenje samo najboljši odgovor, ko se sprašujemo, kje iskati vitalno energijo in kaj je njen pravi smisel. "Vitalno silo potrebujemo zato, da bomo premagali izginjanje človečnosti, se zoperstavili sivim gospodom, sivim mislim, sivim filozofijam. To življenjsko silo pa lahko najdemo edinole v naravi," pove na začetku pogovora. Njegov pogled, poln neomajne vere in energija, ki je kar vrela iz njega, ko je pripovedoval o svojih trenutnih projektih, sta naju s fotografinjo povsem prevzela in navdala s toplim občutkom, da meje mogočega lahko premikata tudi človečnost in srčnost, ne samo denar….. dokler na tem planetu živijo takšni ljudje, kot je Tomo.

Plastična operacija v živo

Estetsko-funkcionalna operacija nosu
Nepravilnosti nosu, naj so funkcionalne ali estetske narave, lahko kirurgi v veliki meri operativno popravijo. Operacija, s katero korigirajo tovrstne nepravilnosti, se strokovno imenuje rinoseptoplastika, opravljajo pa jo otorinolaringologi. Vivina novinarska ekipa je obiskala murskosoboško bolnišnico, eno od treh v Sloveniji, kjer operirajo na ta način. Posebnost tovrstnih operacij je tudi v tem, da gre za kombinacijo funkcionalne, korektivne in estetske kirurgije. Teh kombiniranih posegov je približno tri četrtine od vseh posegov na nosu. Kako potekajo tovrstne operacije, nam je razložil kirurg in predstojnik otorinolaringološkega oddelka Splošne bolnišnice Murska Sobota, asist. Boris Onišak, dr. med., ki je obenem lastnik kirurškega centra Estetika Onišak in poliklinike Nobilis.

Rak glave in vratu

Rak glave in vratu je bolezen, s katero zdravniki označujejo vse rake, ki se pojavljajo v ustih, grlu, nosnih in obnosnih votlinah, na ustnicah in vratu. V Sloveniji vsako leto na novo zboli približno 450 bolnikov, njihovo število pa se iz leta v leto povečuje. Bolnike uspešno zdravijo s kombiniranimi metodami, za katere se odločajo v odvisnosti od razširjenosti bolezni in bolnikovega splošnega zdravstvenega stanja.

Kaj jesti, da ne ostane lačni?

Nekoč so mislili, da se mora človek, preden se poda v nove zmage, do sitega najesti, zdaj pa je poudarek predvsem na tem, da mora zaužiti obilo koristnih hranilnih snovi. V moderni dobi namreč hrana včasih le navidezno zasiti, naše telo pa pusti lačno.

Samopomoč: vnetje mehurja

Ker imajo ženske krajšo sečnico kot moški, bakterije lažje pridejo do mehurja in pogosteje povzročijo vnetje. Občutimo ga kot bolečino in srbenje pri uriniranju, poleg moramo pogosteje odvajati vodo. Blažje vnetje lahko premagamo sami – z zdravilnimi rastlinami in sadjem.

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki