Koliko vrst holesterola poznate?

  • UR
  • torek, 26. oktober 2010

V našem telesu obstajata dve vrsti holesterola:

  • LDL-holesterol, angl. Low-Density Lipoprotein cholesterol, kar prevedeno pomeni lipoproteinski holesterol male gostote, in
  • HDL-holesterol, angl. High-Density Lipoprotein cholesterol, holesterol velike gostote.

LDL je »slabi holesterol«, saj se prenaša iz jeter in v arterije odlaga maščobe. V žilah se nalaga kot plak, imenovan aterom in povzroča bolezen aterosklerozo. HDL pa je »dobri holesterol«, saj odnaša holesterol iz arterij nazaj v jetra, od koder se izloči. Visoka raven HDL- holesterola je dobra za vzdrževanje zdravega srca.

Poleg LDL in HDL obstaja še:
  • VLDL-holesterol, angl. Very Low-Density Lipoprotein cholesterol.
Gre za holesterol zelo majhne gostote, ki ga jetra uporabljajo pri tvorbi LDL. Več VLDL torej imamo, več škodljivega holesterola jetra proizvedejo.

Temu se lahko zoperstavimo s pomočjo rastlinskih sterolov , naravnih nasprotnikov holesterola, ki v črevesju poskrbijo za to, da se v krvni obtok absorbira manj holesterola kot običajno. Prav zaradi rastlinskih sterolov je margarina Becel pro.activ  živilo, ki učinkovito znižuje holesterol in je namenjena vsem, ki želite znižati holesterol na naraven način.

Če ne veste, kakšna je raven vašega holesterola, obiščite ambulanto, kjer vam ga bodo izmerili. Naj vam naredijo test, s katerim boste ugotovili tudi kakšen je vaš HDL- in LDL-holesterol.

Promocijsko besedilo.
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki