Vsako drugo žensko po 55 letu starosti ogroža holesterol

  • UR
  • četrtek, 21. oktober 2010
(Foto: Jupiterimages)

Ali ste vedeli, da se zaradi menopavze lahko zviša raven holesterola v krvi in je zato tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni veliko večje?

Razlog se skriva v upadanju ravni estrogena v ženskem telesu, kar vpliva na maščobe v krvi. Z menopavzo se zato poveča verjetnost zvišanja ravni slabega (LDL) holesterola in posledično nevarnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Podatki kažejo, da zvišanje holesterola v menopavzi prizadene več kot 40 odstotkov žensk, starejših od 55 let. Po drugi strani pa le malo žensk ve, da sta menopavza in holesterol povezana.

Dobra novica je, da lahko z zdravim življenjskim slogom in s pravilno prehrano ženske same veliko storijo za to, da se izognejo pastem holesterola. Rastlinski steroli sodijo med najbolj učinkovite snovi za zniževanje holesterola. Najdemo jih v oreških, semenih, sadju in zelenjavi, a pojesti bi morali ogromno teh živil, da bi se zaužiti rastlinski steroli lahko bojevali s holesterolom. Na pomoč vam zato lahko priskoči margarina Becel pro.activ, ki vsebuje zadostno mero rastlinskih sterolov za učinkovito delovanje.

Uživanje 1,5 do 2,4 g rastlinskih sterolov dnevno lahko zniža slabi (LDL) holesterol od 7 do 10 odstotkov že v 2 do 3 tednih. Če se poleg uživanja rastlinskih sterolov odločite še za zdravo in uravnoteženo prehrano ter zdrav življenjski slog, ga lahko znižate tudi do 15 odstotkov.

Več o nevarnosti povišanega holesterola v menopavzi in veliko dobrodošlih nasvetov, kako ga nadzirati, lahko preberete na spletni strani menopavza.info. Na tej spletni strani lahko naredite tudi kratek test, s katerim boste ugotovile, ali v menopavzi ustrezno skrbite za zdravje svojega srca.

Promocijsko besedilo
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki