Vsako drugo žensko po 55 letu starosti ogroža holesterol

  • UR
  • četrtek, 21. oktober 2010
(Foto: Jupiterimages)

Ali ste vedeli, da se zaradi menopavze lahko zviša raven holesterola v krvi in je zato tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni veliko večje?

Razlog se skriva v upadanju ravni estrogena v ženskem telesu, kar vpliva na maščobe v krvi. Z menopavzo se zato poveča verjetnost zvišanja ravni slabega (LDL) holesterola in posledično nevarnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Podatki kažejo, da zvišanje holesterola v menopavzi prizadene več kot 40 odstotkov žensk, starejših od 55 let. Po drugi strani pa le malo žensk ve, da sta menopavza in holesterol povezana.

Dobra novica je, da lahko z zdravim življenjskim slogom in s pravilno prehrano ženske same veliko storijo za to, da se izognejo pastem holesterola. Rastlinski steroli sodijo med najbolj učinkovite snovi za zniževanje holesterola. Najdemo jih v oreških, semenih, sadju in zelenjavi, a pojesti bi morali ogromno teh živil, da bi se zaužiti rastlinski steroli lahko bojevali s holesterolom. Na pomoč vam zato lahko priskoči margarina Becel pro.activ, ki vsebuje zadostno mero rastlinskih sterolov za učinkovito delovanje.

Uživanje 1,5 do 2,4 g rastlinskih sterolov dnevno lahko zniža slabi (LDL) holesterol od 7 do 10 odstotkov že v 2 do 3 tednih. Če se poleg uživanja rastlinskih sterolov odločite še za zdravo in uravnoteženo prehrano ter zdrav življenjski slog, ga lahko znižate tudi do 15 odstotkov.

Več o nevarnosti povišanega holesterola v menopavzi in veliko dobrodošlih nasvetov, kako ga nadzirati, lahko preberete na spletni strani menopavza.info. Na tej spletni strani lahko naredite tudi kratek test, s katerim boste ugotovile, ali v menopavzi ustrezno skrbite za zdravje svojega srca.

Promocijsko besedilo
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki