Preudarno z antibiotiki!

  • T.ko
  • torek, 19. oktober 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Letošnji teden zdravja so v lekarnah posvetili ozaveščanju o pravilni rabi antibiotikov. Antibiotiki so zdravila, ki jih zdravniki najpogosteje predpisujejo pri zdravljenju akutnih bolezni, zato je pomembno, da bolniki dosledno upoštevajo režim jemanja zdravil. Najpogostejša težava pri zdravljenju z antibiotiki, ki vpliva na učinkovitost njihovega delovanja, je ta, da bolniki zaradi boljšega počutja terapijo predčasno prekinejo. Kot opozarjajo zdravniki in farmacevti, s tem tvegajo možnost vnovične okužbe ali celo pojav odpornih sevov in s tem zaplet pri nadaljnjem zdravljenju bolezni.

Poleg pravilnega jemanja je pomembno tudi to, da antibiotike shranjujemo v prostoru, v katerem je vpliv okolja čim manjši. Kuhinja in kopalnica sta najmanj primerna prostora za shranjevanje, najprimernejši pa je temen prostor z razmeroma stabilno sobno temperaturo.

Odpadna zdravila sodijo med nevarne odpadke, zato jih ne smemo zavreči med običajne odpadke ali jih celo odplakniti skozi straniščno školjko. Lekarniški farmacevti opozarjajo, da imajo zdravila zdravilni učinek samo v ustreznih odmerkih, v večjih količinah pa so lahko škodljiva – ne samo za pacienta, temveč tudi za okolje. Sledi zdravil in njihovih presnovkov so namreč zaznali v odpadnih vodah, ki so prešle skozi čistilne naprave.