Slepoto in slabovidnost bi lahko preprečili

(Foto: Jupiterimages)

Svetovni dan vida in mednarodni dan bele palice

Drugi četrtek v oktobru, ko zaznamujemo svetovni dan vida, je letos potekal v znamenju opozorila, da bi lahko z zdaj dostopnimi sredstvi preprečili 80 odstotkov slepote in slabovidnosti. To pomeni, da bi kar 153 milijonov slepih videlo skoraj normalno, če bi le opravili ustrezen pregled in dobili prava očala.

"Stroka trdi, da z vidom prejmemo iz okolice več kot 83 odstotkov podatkov, ki jih potrebujemo za vsakdanje življenje in celo za preživetje. Zato v naši civilizaciji vid prevladuje nad vsemi drugimi čutili. Strokovnjaki pravijo, da je naša kultura okulocentristična. Sodobna organizacija življenja ter večina najnovejših tehnoloških in drugih pridobitev zato zahteva zdrav vid," je poudaril Tomaž Wraber, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS).

Pod okriljem SZO že od leta 2000 poteka svetovna kampanja Vid 2020: pravica do vida, katere namen je, da bi do leta 2020 preprečili naraščanje število slepih in slabovidnih. To poskušajo doseči z ozaveščanjem o tem vprašanju in z opozarjanjem na učinkovite rešitve. Kampanjo dejavno podpira 97 članic SZO, podpisnica dogovora je tudi Slovenija.

Oktobra tudi dan bele palice

Leta 1970 je Mednarodna zveza slepih razglasila 15. oktober za mednarodni dan bele palice. Bela palica za slepe in slabovidne je povsod po svetu priznana kot pripomoček, ki slepim ne pomaga le najti poti, pač pa jim zagotavlja tudi varno hojo. Toda uporaba bele palice ima poleg dobrih plati tudi nekaj slabih, saj uporabnika označi kot drugačnega, posebnega. Videči se pogosto odzivajo tako, da uporabnika občudujejo, ker je tako samostojen in ga idealizirajo, pri čemer spregledajo njegove potrebe. Rešitev se skriva v preprostem vprašanju: "Vam lahko kako pomagam?"

Ob svetovnem dnevu vida in mednarodnem dnevu bele palice ZDSSS opozarja, da kljub zakonsko urejeni celoviti rehabilitaciji slepih in slabovidnih, te še vedno ni mogoče uveljaviti. Država namenja odločno premalo sredstev za medicinskotehnične pripomočke, ki so nujni za vsaj deloma neodvisno življenje. Poleg tega bi bilo treba vzpostaviti program sistematične kontrole vida vseh državljanov ter poseben program za ogrožene skupine, kar bi znatno omejilo naraščanje slepote in slabovidnosti ter posledične visoke stroške.