Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Začetek cepljenja proti sezonski gripi

Cepljenje proti sezonski gripi se začenja v ponedeljek, 18. oktobra, priporočajo pa ga vsem prebivalcem. S prihodom hladnih mesecev pridejo k nam tudi virusi sezonske gripe, akutne virusne okužbe dihal, ki se zelo hitro širi. Pri nas se pojavlja predvsem v zimskih mesecih in ogroža vse, predvsem pa starejše, kronične bolnike ter majhne otroke in nosečnice. Pri teh skupinah so možni resni zapleti z virusno ali bakterijsko pljučnico, ki so lahko tudi usodni. Širjenje gripe je mogoče omejiti z upoštevanjem higienskih priporočil, najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je cepljenje.
V obdobju intenzivnega širjenja gripe se poveča število bolnikov s pljučnico, zaradi poslabšanja kroničnih bolezni pa tudi število drugih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. S cepljenjem se zaščitimo pred boleznijo, zmanjšamo tveganje za morebitne zaplete, pa tudi možnost širjenja virusa gripe na druge ljudi. "Cepiti se je smiselno nekaj tednov pred začetkom kroženja virusa gripe," pravi prim. doc. dr. Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja RS. Tako kot vsako leto bo cepljenje potekalo v zavodih za zdravstveno varstvo, v zdravstvenih domovih, v ambulantah zasebnih zdravnikov in v nekaterih domovih za starejše občane.

Za zaščito pred okužbo je potreben en odmerek cepiva, za otroke, mlajše od devet let, pa dva odmerka, in sicer v presledku enega meseca. Še cena cepljenja: redna cena znaša 12 evrov, za vse kronične bolnike in starejše od 65 let pa 7 evrov.


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

cepljenje , virus , cepivo , okužba , pljučnica , gripa , sezonska gripa

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.