Ob svetovnem dnevu revmatikov so strokovnjaki in bolniki predstavili stanje na področju zdravljenja revmatičnih bolezni

  • UR
  • torek, 12. oktober 2010

Dobro poučen bolnik se lažje sooča z boleznijo

Ob svetovnem dnevu revmatikov, 12. oktobru, so v Društvu revmatikov Slovenije skupaj s strokovnjaki - revmatologi predstavili trenutno stanje na področju zdravljenja revmatičnih bolezni. Hkrati so opozorili na dolge čakalne dobe ter na kadrovsko pomanjkanje specialistov s področja revmatologije. Z današnjim dnem pa so na voljo tudi nove spletne strani revmatoidni–artritis, kjer lahko bolniki, njihovi svojci ter drugi obiskovalci najdejo strokovne in koristne informacije o revmatoidnem artritisu.  

Dalj časa otekli in boleči sklepi, oteženo gibanje sklepov, bolečine ponoči in predvsem jutranja zatrdelost sklepov so lahko znaki revmatičnih bolezni. Če oboleli bolezenskih znakov ne prepozna pravočasno, lahko bolezen napreduje in posledica so deformirani sklepi, ki zelo otežujejo ali celo onemogočajo opravljanje že najbolj preprostih vsakodnevnih aktivnosti. Zato je zelo pomembno, da bolnik pride do specialista revmatologa v čim krajšem času. Zgodnja zaznava bolezenskih znakov je ključna, saj lahko pravočasna zdravniška pomoč bolezen precej omili. Če se bolezen začne intenzivno zdraviti že v zgodnji fazi, je terapija v 80 odstotkih primerov popolnoma učinkovita in ne prinaša trajnih posledic.

V Sloveniji imamo približno enega specializiranega zdravnika za zdravljenje revmatizma na 82.000 prebivalcev, kar je bistveno manj, kot v nekaterih drugih državah EU, kjer je število povprečno enkrat večje.  S tem so posledično povezane dolge čakalne dobe. V Sloveniji čakajo bolniki za obisk pri revmatologu približno eno leto. Za nujne primere deluje na Kliničnem oddelku za revmatologijo, UKC Ljubljana, urgentna služba, kjer poskrbijo za tiste revmatične bolnike, ki potrebujejo nujno zdravniško pomoč.

Pomanjkanje revmatologov v Sloveniji še vedno ostaja težava, vendar je spodbudna novica, da je pred kratkim zaključila specializacijo iz revmatologije na kliničnem oddelku za revmatologijo UKC Ljubljana še ena zdravnica, je povedal prim. dr. Dušan Logar, specialist revmatolog.

˝ Večkrat smo omenili tudi težave z dostopom do sodobnih bioloških zdravil. Videti pa je, da se stvari obračajo na bolje. Nov Pravilnik o razvrščanju zdravil v javno predstavljenem osnutku predvideva izenačenje razvrščanja bolnišničnih zdravil z drugimi zdravili, ki jih revmatolog lahko predpiše na recept. S tem se bo lahko skrajšalo dolgotrajno čakanje na sredstva, namenjena biološkim zdravilom,˝ je še poudaril prim. dr. Logar. Predpisovanje bioloških zdravil na recept je zahvaljujoč nadzoru zdravljenja z elektronskim registrom revmatičnih bolnikov zdravljenih s temi biološkimi zdravili v vsej državi enotno. Težje dostopna so revmatologom v perifernih bolnišnicah tista biološka zdravila, ki jih bolniki prejemajo na bolnišničnih oddelkih.

Andrej Gregorčič, podpredsednik Društva revmatikov, je predstavil aktivnosti in programe društva. Prek krovnega društva in 13 podružnic po Sloveniji, se lahko vsi bolniki vključujejo v organizirano vadbo ali obiskujejo različne seminarje za osveščanje in izobraževanje bolnikov ter njihovih svojcev za samostojno življenje. ˝Dva taka seminarja bosta potekala v jesenskem času, prav tako bomo nadaljevali z organizacijo strokovnih ekskurzij ter drugimi aktivnostmi, namenjenih lajšanju vsakodnevnih težav bolnikov in ohranjanju njihove psihofizične kondicije, ˝ je dodal Gregorčič. Vse informacije o aktivnostih društva lahko bolniki najdejo na revmatiki.si

Ob svetovnem dnevu revmatikov pa so bile prvič predstavljene nove spletne strani revmatoidni-artritis. Spletne strani obsegajo tako zelo splošne kot tudi poglobljene razlage, ki ponujajo odgovore na bolj zahtevna vprašanja o eni najpogostejših oblik revmatičnih bolezni – revmatoidnem artritisu. Obiskovalci se lahko tako seznanijo z epidemiologijo bolezni, s simptomi, z diagnosticiranjem in s potekom zdravljenja ter z drugimi koristnimi informacijami za bolnike in njihove svojce o rehabilitaciji, fizioterapiji, prehrani, telesni vadbi, nasvetih na delovnem mestu. Del vsebin na spletni strani je namenjen zdravstvenim delavcem, ki do njih lahko dostopajo le po predhodni prijavi. Pri pripravi strani, ki so nastale pod okriljem družbe Roche, je pomemben avtorski vložek slovenskih revmatologov in drugih strokovnjakov, s čimer je zagotovljena ustrezna strokovnost predstavljenih informacij.

Kot sta ob tej priložnosti povedala predstavnik stroke, prim. dr. Dušan Logar,  in podpredsednik Društva revmatikov Slovenije, gospod Andrej Gregorčič, predstavljajo nova spletna stran pomembno pridobitev za bolnike in širšo javnost, saj se dobro poučen bolnik lažje sooča z boleznijo, bolje razume svojo vlogo pri zdravljenju in tako tudi bolj kakovostno živi. Hkrati je z informiranostjo svojcev in osveščenostjo širše javnosti bolnik bolje razumljen v svojem okolju.

Revmatične bolezni so ena najpogostejših bolezni, zaradi katere ljudje obiščejo svojega zdravnika. Prizadenejo lahko kogarkoli, vendar se pogosteje pojavljajo med 30. in 50. letom starosti in prizadenejo trikrat več žensk kot moških.

Galerija

prim. dr. Dušan Logar, dr. med.spec. revmatolog

Andrej Gregorčič, podpredsednik Društva revmatikov

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki