Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Nobelovo nagrado za medicino prejel Robert Edwards za delo na področju umetne oploditve

Nobelovo nagrado za medicino 2010 je prejel Britanec Robert Edwards za pionirsko delo na področju umetne oploditve, so sporočili iz Stockholma. S to podelitvijo se je začel teden podeljevanja Nobelovih nagrad.
Robert Edwards se je z zdravljenjem neplodnosti začel ukvarjati že v 50. letih minulega stoletja. Skupaj s Patrickom Steptoeom, ki je umrl leta 1988, je razvil tehniko zunajtelesne oploditve jajčeca, ki ga nato vstavijo v maternico. Prvi otrok, ki se je rodil po takem postopku, je prišel na svet leta 1978.

Edwards je skupaj s preminulim Steptoeom ustanovil kliniko za umetno oploditev Bourn Hall v Cambridgeu. S klinike so še pred objavo letošnjega Nobelovega nagrajenca sporočili, da je bil Edwards najbolj ponosen, ko se je na kliniki po prvem otroku, spočetem po tem postopku, rodilo 1.000 otrok, in ko je to novico leta 1988 sporočil takrat hudo bolnemu sodelavcu Steptoeu.

Edwards je danes pri 85 letih šibkega zdravja, zato ne odgovarja na vprašanja novinarjev.

10 milijonov otrok

Takrat se je začela prava revolucija v zdravljenju neplodnosti, zaradi katere ima težave okrog 10 odstotkov parov na svetu. Zahvaljujoč umetni oploditvi se je do danes rodilo okrog štiri milijone ljudi. Verjetnost, da se danes po umetni oploditvi neplodnemu paru rodi otrok, je ena proti pet. To je približno enako verjetnosti, da ploden par otroka spočne po naravni poti.

Vsaka nagrada vredna 10 milijonov

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Vsaka nagrada je vredna 10 milijonov švedskih kron (980.000 evrov), lahko pa si jo razdelijo do trije nagrajenci. Nagrade vsako leto slovesno podelijo 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Nobelova nagrada za medicino je tradicionalno prva Nobelova nagrada, ki jo podelijo vsako leto. V naslednjih dneh bo Švedska akademija objavila imena letošnjega dobitnika nagrade za fiziko, za kemijo, za književnost, za ekonomijo ter za mir.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

otrok , medicina , neplodnost , zunajtelesna oploditev , oploditev , umetna oploditev , spočetje , kemija , ekonomija , mir , nagrada , jajčece , zdravljenje neplodnosti , nobelova nagrada , robert edwards , nobel , švedska , fizika , književnost , švedska akademija

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.