1. osteotlon ob svetovnem dnevu osteoporoze

(Foto: Shutterstock)

Ob svetovnem dnevu osteoporoze, 20. oktobru, nacionalna združenja za osteoporozo po vsem svetu organizirajo akcije ozaveščanja, s katerimi želijo opozoriti na eno najpogostejših kroničnih bolezni, za katero trpi vsaka tretja ženska in vsak peti moški, starejša od 50 let oz. starejši od 65 let. Svetovni dan osteoporoze je letos posvečen zlomom vretenc, ki so pogosto prezrti in jim tudi bolniki posvečajo premalo pozornosti. Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije bo z namenom osveščanja v treh slovenskih mestih – v Kranju (9.10.), na Ptuju (9.10.) in v Ljubljani (23.10.) – izpeljala Osteotlon. 

Z Osteotlonom bo članom Društev bolnikov z osteoporozo in vsem udeležencem, ki se jim bodo pridružili, ponujeno razvedrilo in znanje. Za gibanje, ki je pri boju z osteoporozo tako pomembno, bo poskrbljeno z vodenim ogledom posamičnega mestnega jedra, kjer lahko pogosto tudi domačini spoznajo številne nove zanimivosti domačega kraja. Tako si bodo udeleženci s sprehodom po mestnih ulicah pretegnili noge in se vsaj dobro uro gibali.

Sledila bo druga panoga – z znanjem v boj proti osteoporozi, kjer si bodo prisotni izmenjavali informacije in se družili. V kolikor bo vreme dopuščalo, bodo sedeli zunaj na prostem in se nastavljali jesenskim sončnim žarkom ter tako poskrbeli za pridobivanje vitamina D, ki je še kako pomemben pri vgradnji kalcija v kosti. Nato se bodo preizkusili v zabavnem kvizu o osteoporozi, poskrbljeno pa bo tudi za nagrade.

Tretja panoga želi poudariti pomen ustrezne prehrane, tako bodo udeleženci lahko poizkusili številne mlečne izdelke, ki vsebujejo kalcij. Slednji je izjemno pomemben element za izgradnjo kostne gostote in ga je priporočljivo uživati v vseh življenjskih obdobjih. Ob preizkušanju mlečnih izdelkov pa se bodo seznanili tudi o pomenu prehranjevanja pri osteoporozi.

 
Udeležba na OSTEOTLONU je za vse udeležence BREZPLAČNA, lokacije so:

- v KRANJU: sobota, 9. oktober  (na Glavnem trgu pred gostilno Stari Mayr, med 9. do 13. uro)

- na PTUJU: sobota, 9. oktober (na Mestnem trgu pred spomenikom Sv. Florjana, med 9. do 13. uro)

- v LJUBLJANI: sobota, 23. oktober  (park Tivoli, ob Jakopičevem sprehajališču, med 9. do 13. uro)

 

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki