Mednarodni forum o apiterapiji v Ljubljani

(Foto: Grega Žunič)

Čebelarstvo in med izboljšujeta življenje

V Sloveniji je minuli teden potekal pomemben čebelarski dogodek – svetovni kongres (forum) o apiterapiji in kakovosti čebeljih pridelkov, ki ga je pod pokroviteljstvom svetovne čebelarske organizacije pripravila Čebelarska zveza Slovenije, častni pokrovitelj dogodka pa je bil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.
Forum je bil priložnost za povezovanje znanstvenih spoznanj in čebelarske prakse. Uveljavljeni tuji in domači raziskovalci ter strokovnjaki so čebelarjem predstavili najnovejše raziskave fizikalnih, kemijskih in bioloških lastnosti čebeljih pridelkov. Govorili sol tudi o vplivu čebelarske tehnologije na kakovost in razvoj standardov kakovosti na področju pridelave posebnih čebelarskih pridelkov.

V okviru kongresa je na Gospodarskem razstavišču potekala mednarodna prodajna čebelarska razstava Api-expo. Na njej so se predstavili domači in tuji čebelarji, proizvajalci čebelarske opreme, ponudniki čebelarskega turizma ter občine in društva. Čebelarska zveza je v času kongresa zbirala podpise za peticijo, ki si prizadeva za ohranitev čebel in ki so jo konec tedna izročili ministrstvu za kmetijstvo.

Kongres je potekal pod pokroviteljstvom družbe Medex, ki si skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije prizadeva za izboljšanje življenjskih razmer slovenskih čebel in za večje zavedanje o njihovem pomenu za človekovo zdravje. V okviru naravoslovnega dneva na temo življenja čebel so na Gospodarskem razstavišču razglasili nagrajence Medexovega natečaja "Če bi bil čebela, bi …“, namenjenega slovenskim osnovnošolcem. Nad odzivom so bili prijetno presenečeni, saj je na natečaj, ki je potekal junija, prispelo več kot 4400 slik in spisov učencev in učenk iz 236 osnovnih šol. Nagrade najboljšim sta podelila predsednica uprave Medexa, Aleša Kandus Benčina, ter pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza, ki je ocenjeval spise, medtem ko je likovne prispevke ocenjevala akademska slikarka Jelka Godec Schmidt.

Bogat program nas je seznanil s številnimi zanimivostmi o vplivu čebel na kakovost življenja ljudi, pa tudi o tem, kako čebele pomagajo mladim ljudem, da ob druženju in delu z njimi najdejo smisel življenja.
V času kongresa so festivali čebelarstva potekali tudi drugod po Sloveniji: na Bledu, v Lipici, Mariboru, Dolenjskih Toplicah in v Lukovici. Ob koncu prireditve so podelili priznanja za najboljši med in najboljšo medeno pijačo na svetu.

V Sloveniji skrb za kakovost čebeljih pridelkov podpirajo tudi akademske raziskave, ki dokazujejo antioksidativne in antimikrobne lastnostih medu, zaradi česar so v pomoč pri razvoju industrijskih rešitev za izdelavo pripomočkov za osebno nego in skrb za zdravje. Ta razvoj temelji na bogati čebelarski tradiciji, saj Slovenija velja za izvorno deželo sodobne apiterapije, predvsem po zaslugi dr. Filipa Terča, ki je konec 19. stoletja deloval v Mariboru.
Galerija

Grega Žunič

Aleša Kandus Benčina, predsednica uprave Medexa, je bila navdušena nad odzivom na natečaj "Če bi bil čebela, bi …" Grega Žunič

Aleša Kandus Benčina, predsednica uprave Medexa in pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza. Grega Žunič

Grega Žunič

Pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza je ocenjeval spise, ki so prispeli na natečaj, in na podelitvi nagrad izrazil navdušenje nad nagrajenimi. Grega Žunič