15. nefrološko srečanje letos v Zrečah

(Foto: Dreamstime)

Društvo ledvičnih bolnikov Viva organizira že 15. nefrološko srečanje, ki bo v nedeljo, 24. oktobra 2010, ob 15. uri v hotelu Dobrava, v Zrečah. Predavali bodo prof. dr. Jadranka Buturović-Ponikvar, dr. med., višja svetnica s Kliničnega oddelka za nefrologijo iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (Dializa in presaditev ledvice. Sta lahko obe metodi zdravljenja enako učinkoviti?), prim. Marijan Močivnik, dr. med., strokovni vodja Centra za dializo Hemodial, d.o.o. iz Vojnika (So res vsa zdravila za vezavo fosfata najboljša?, Nasvet in priporočilo za preprečevanje bolezni ledvic. Kaj priporoča bodočnost?) in Sabina Eberl, absolventka Fakultete za zdravstvene vede, iz Univerze v Mariboru (Slabokrvnost in bolezen ledvic).

Društvo ledvičnih bolnikov »Viva« iz Vojnika pri Celju so zasnovali ljudje, ki so zaradi končne odpovedi ledvic odvisni od nadomestnega zdravljenja in se zavedajo, da bi bila predaja ob bolezni najslabša možna pot. Ocenjujejo, da ima v svetu 1 od 10 ljudi eno od oblik kronične ledvične bolezni, kar pomeni več kot 500 milijonov ljudi. V Sloveniji natančnega števila bolnikov s to boleznijo ne poznamo, po zadnjih podatkih iz Registra nadomestnega zdravljenja, pa se zaradi končne odpovedi ledvic zdravi okoli 2000 ljudi. Pomembno je poznati znake te bolezni, ker s pravočasnim zdravljenjem lahko upočasnimo njeno napredovanje in odložimo ali celo preprečimo končno odpoved ledvic. V društvu »Viva« zato vsako leto pripravljamo strokovna srečanja, ki se jih udeležujejo številni bolniki in njihovi svojci iz vse Slovenije. Osnovni namen srečanj je razširjanje znanja o kronični bolezni ledvic, njenem zdravljenju, preprečevanju zapletov in ohranjanju čim boljše kakovosti življenja.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki