Ušivost je okužba

  • sreda, 22. september 2010
(Foto: Dreamstiime)

Ušivost predstavlja v jesenskih in zimskih mesecih pogosto nadlogo v vrtcih in šolah. Uši se med otroki hitro širijo, zato je za zajezitev problema odločilno hitro ukrepanje staršev. Glavni znak ušivosti je srbenje lasišča. Za učinkovito zajezitev ušivosti je bistvena temeljita izvedba higienskih ukrepov in hitro obveščanje kolektiva, ki ga otrok obiskuje. 

Naglavne uši živijo na lasišču, redkeje na obrveh in trepalnicah, ter povzročajo mnoge neprijetnosti, predvsem srbenje lasišča, kot posledice praskanja pa opraskanine lasišča, kraste in naknadne okužbe. Prenašajo se z neposrednim stikom z okuženo osebo, pa tudi prek oblačil, zlasti pokrival in pribora za osebno higieno. Zunaj gostitelja oziroma brez hrane lahko preživijo od sedem do deset dni.

Glavni znak ušivosti je srbenje. S pazljivim pregledom lasišča lahko najdemo rjavkaste uši, ki se živahno premikajo. Preden se napijejo krvi, so svetle barve, nato pa se obarvajo rdečkasto. Še lažje kot uši opazimo belkaste gnide, ki so velike približno en milimeter in močno prilepljene na lase. Gnide najpogosteje najdemo na zatilju in za ušesi.

Za uničevanje je na voljo nekaj preparatov za umivanje lasišča, ki se dobijo v lekarnah brez recepta. Pri nanosu je treba dosledno upoštevati navodila proizvajalca. Po nanosu preparata z gostim glavnikom prečešemo lase in odstranimo ostanke gnid in uši. Pribor za osebno nego, posteljnino, perilo in obleke  je treba oprati pri 60 stopnjah oziroma prekuhati, očistiti pa moramo tudi vse druge tekstilne površine, na primer sedeže kavče, sedeže v avtu, plišaste igrače in preproge. Postopek ponovimo po sedmih dneh. Po opravljenem razuševanju mora oseba ostati doma 24 ur.

Ušivost je kožna parazitarna okužba in kot taka ni sramotna. Da bi preprečili razširitev pojava ušivosti, morajo starši, ki pri svojem otroku opazijo uši, o tem takoj obvestiti kolektiv, ki ga otrok obiskuje, zato da bi čim prej stekli vsi postopki, tako v kolektivu kot tudi v družinah.

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki