Vpliv zdravnikov na življenje in smrt

  • T.ko
  • sreda, 05. september 2012
(Foto: Jupiterimages)

Britanska raziskava je pokazala, da zdravniki z izrazitim verskim prepričanjem z na smrt bolnimi bolniki redkeje razpravljajo o postopkih, ki bi pospešili smrt.

Raziskava, ki so jo opravili na več kot 3700 zdravnikih v Veliki Britaniji, je pokazala, da zdravniki, ki so ateisti ali agnostiki, skoraj dvakrat pogosteje sprejemajo odločitve, ki pospešijo smrt bolnika v zadnji fazi smrtonosne bolezni. Na drugi strani se zdravniki, ki se ukvarjajo s paliativno medicino, in zdravniki z izrazitimi verskimi čustvi pogosteje odločajo za postopke, ki podaljšujejo bolnikovo življenje in s tem tudi trpljenje.

Vodja raziskave je poudaril, da bi se zdravniki, naj so verniki ali ne, morali bolj zavedati, da njihova življenjska prepričanja vplivajo tudi na njihove odločitve, ko gre za oskrbo bolnika v zadnjem stadiju bolezni.

V Sloveniji evtanazija ni dovoljena. Po slovenskem kazenskem pravu se človeka, ki umirajočemu ali neozdravljivo bolnemu vzame življenje, enako kot vsakega drugega storilca kaznivega dejanja umora kaznuje z zaporom najmanj petih let.

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki