Artritis ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo

  • T.ko
  • torek, 14. september 2010
(Foto: Dreamstime)

Nova raziskava je pokazala, da beljakovina, ki sodeluje pri razvoju revmatoidnega artritisa, ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo, zaradi česar bi jo bilo mogoče uporabiti kot osnovo za razvoj novih zdravil za zdravljenje nevrodegenerativnih bolezni.

Znanstveniki so opravili poskuse na miših, ki so potrdili neverjetni učinek beljakovine na Alzheimerjevo bolezen. GM-CSF je signalna beljakovina, ki sodeluje pri motenem imunskem odgovoru bolnikov z revmatoidnim artritisom, boleznijo, pri kateri imunski sistem napada lastne zdrave celice. Raziskava, ki je bila objavljena v strokovni reviji Journal of Alzheimer Disease, kaže, da ta beljakovina spodbuja imunski sistem k odpravljanju nevarnega kopičenja amiloidov v možganih, do katerega prihaja pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo.
Že prej je bilo znano, da ljudje, ki trpijo za revmatoidnim artritisom, redkeje zbolevajo za Alzheimerjevo boleznijo, toda strokovnjaki so bili prepričani, da se razlog za to skriva v jemanju protivnetnih zdravil. Zdaj se je izkazalo, da za tem najverjetneje stojijo spremembe v imunskem sistemu, do katerih pride pri ljudeh z revmatoidnim artritisom.

Raziskava je torej ponudila zanimivo razlago, zakaj je revmatoidni artritis negativen dejavnik tveganja za Alzheimerjevo bolezen. Raziskovalci so še poudarili, da bi sintetično obliko beljakovine GM-CSF, ki se imenuje levkin in je že v rabi za zdravljenje nekaterih ljudi z rakom, lahko preučili tudi kot morebitno zdravilo za zdravljenje Alzheimerje bolezni

d
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki