V novi, prenovljeni tiskani Vivi

  • UR
  • četrtek, 02. september 2010
(Foto: Grega Žunič)

Viva 202/september

V novi številki preberite:

Brezplačno na preventivni specialistični pregled

Viva si želi, da bi bili njeni bralci in bralke zdravi in zadovoljni, zato zdaj teorijo preventive v člankih z uporabnimi nasveti in koristnimi napotki, kako ohraniti zdravje, nadgrajujemo tudi s prakso. Vabimo vas, da sodelujete v naši akciji in se potegujete za brezplačen preventivni ali posvetovalni pregled pri zdravnikih specialistih po vsej Sloveniji.
V akciji sodelujete tako, da izpolnite vprašalnik in ga pošljete na uredništvo Vive.
Viva ponuja možnost brezplačnega preventivnega pregleda pri enem od specialistov naše zdravniške linije, ki so velikodušno podarili več kot 80 pregledov za vse, ki nas berete. Naredite spremembo z Vivo! Poskrbite za svoje zdravje!


Fotoreportaža: Operacija srca v živo

"To je za nas povsem običajen delovni dan." S temi besedami se je po osemnajsturnem delovniku, zahtevnih operacijah na odprtem srcu in transplantaciji srca ter tik pred začetkom nočnega dežurstva prof. dr. Borut Geršak, predstojnik kardiokirurškega oddelka UKC Ljubljana, poslovil od dvočlanske Vivine ekipe, ki jo je tisti dan gostil v operacijski dvorani. S kolegom sva bila priča operaciji, s katero je prof. Geršak bolnici popravil dve močno okvarjeni srčni zaklopki. Operacija, ki je bila tvegana in je za bolnico pomenila zadnje upanje, je po treh urah in pol zbranega in ubranega dela celotne ekipe uspela. Prej težko bolna gospa je dobila novo priložnost.


Intervju: dr. Jill Bolte Taylor o pomoči bolnikom, ki okrevajo po možganski kapi

Dr. Jill Bolte Taylor, ki je doktorirala iz preučevanja delovanja možganov, je pri 37 letih doživela možgansko kap in tako dobila priložnost, da o njihovem delovanju spozna še veliko več. Medtem ko je opazovala, kako na fizični ravni njeno telo doživlja kap in so ji sposobnosti mišljenja odpovedovale, se je njen duh stapljal v eno z vesoljem in potopila se je v globok notranji mir. “Nič več nisem bila osamljena in sama. Moj duh je bil velik kakor širno vesolje in se je razposajeno veselil te brezmejnosti,” je zapisala v knjigi Kap spoznanja, v kateri je opisala to neverjetno popotovanje. Kap in osem let okrevanja, vse to ji je za vedno spremenilo življenje. Spoznala je, da je notranji mir na dosegu misli. Da lahko iz trenutka v trenutek sami izbiramo, kdo in kako želimo biti v tem svetu, in sicer s tem, da negujemo svoj um, da sami odločamo, katere dele možganov želimo vzgajati – in katerih bi se radi znebili. Preberite spoznanja, ki jih je delila posebej za Vivo.

Vesna V. Godina: Problem imenovan šola

Da je naša šola problem, vedo vsi. Učitelji. Učenci. Starši. Strokovnjaki. Celo minister. Vsi zelo dobro vedo, da je s slovensko šolo nekaj zelo narobe. In vsi vedo, da jo je treba spremeniti. To počne vsak minister, ki prevzame šolski resor. Tovrstno delovanje je sicer mogoče razumeti kot del politike sleherne vladne garniture. Toda nenehno reformiranje gre razumeti tudi kot odpravo vsaj glavnih napak, ki zdajšnjo slovensko šolo delajo za problem.

Zdravljenje z zvokom

Angležinja Shirlie Roden, terapevtka z zvokom z angelskim glasom, je prvič prišla v Slovenijo pred skoraj osemnajstimi leti. Pri nas je našla navdih in spodbudo, da je stopila na pot preobrazbe in začela s petjem pomagati drugim ter deliti svoje izkušnje o delu z zvokom. Z njo smo se pogovarjali o spoznanjih o terapiji z zvokom, za katero pravi, da je povsem enostavna in da jo lahko uporablja in izvaja prav vsak.

Problematični otroci

Starši si – predvsem v najtežjih in najbolj nemogočih trenutkih – kaj radi zaželimo, da bi lahko s pomočjo univerzalne čarobne formule rešili vse nevšečnosti, ki nam jih povzročajo naši najmlajši. Žal takšna formula ne obstaja: vsi otroci brez izjeme imajo določene vedenjske probleme. Eni so izrazitejši, drugi nepomembni, tretji prehodni, četrti trdovratni; nekateri so težje sprejemljivi od drugih, nekateri nenevarni, nekateri pa zahtevajo strokovno pomoč. Pomnimo: kot starši smo prvi in najpomembnejši otrokovi učitelji. Ali in v kolikšni meri bodo upoštevali pravila, dosegali naša pričakovanja ter se sprejemljivo obnašali, je odvisno predvsem od kakovosti odnosa, ki ga vzpostavimo z njimi.

Vitalno o libidu

Ste v dolgotrajni zvezi in ugotavljate, da s partnerjem ne čutita več pravega spolnega poželenja? Vas celo misel na seks ne vznemirja več in vam do spolnosti skorajda ni, ker je želja po njej izginila neznano kam? Preberite, kaj svetujejo strokovnjaki.

Vitalni ljudje: Dario Cortese

Po jutru se dan pozna. Jutra so zelo pomembna, saj to, kako jih preživimo, pomembno vpliva na poznejši razvoj in kakovost dneva, ki mu sledi. O tem, kako preživlja jutra, smo se pogovarjali z Dariem Cortesejem.

Nevarna igra s podnebjem

Po neuspeli podnebni konferenci v Kopenhagnu postajajo vse bolj zanimive tudi še vprašljive ideje, kako rešiti podnebje. Gre za nekakšne izhode v sili, če nam kljub trudu ne bi uspelo zmanjšati izpustov toplogrednih vplivov in ublažiti ter upočasniti podnebnih sprememb. Znanstveniki so izdelali več različnih načrtov, kako bi podnebje spremenili, preden bi bilo prepozno